Holle anyó Szombathelyről jön

2019.02.18. 07:00

Újra bérletes előadássorozatot indított a csepregi Petőfi Művelődési Ház

A városban újra virágzásnak indult bábszínházi élet egyik izgalmas darabja lesz a Holle anyó előadás – a szombathelyi Mesebolt Bábszínház nemrég felújítva bemutatott paravános produkciója – a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár színház­termében.

VN

Holle anyó szerepében: Császár Erika Fotó: VN/Mesebolt Bábszínház

Bérletes formában 2015-ig voltak előadások a művelődési házban, akkor öt előadást kaptak a csepregi gyerekek pályázati támogatás révén – tudtuk meg Ziembiczki Erzsébet igazgatótól.

Most, miután újraindították a bábcsoportot, újraindult a bérletsorozat is, ezúttal három előadást fűztek egybe a kínálatban. A művelődési ház színházterme kétszáz embert képes befogadni, 120 bérletet adtak el tavaly év végén, tehát még van hely azoknak is, akik egyénileg – nem az óvodával vagy iskolával, hanem a családjukkal – szeretnék megnézni a darabokat, amelyek nagycsoportosoknak és 1–4. osztályosoknak valók. Nincsenek kizárva a nagyobbak sem, sőt a tapasztalatok szerint a kísérők is jól szoktak szórakozni.

Holle anyó szerepében: Császár Erika Fotó: VN/Mesebolt Bábszínház

A bábszínház is valódi színház (de mennyire!), a mesék szimbolikus tartalmainak felnőttkori újraértelmezése sem haszontalan. Vajon elnyeri-e a Jó a jutalmát és a Rossz a méltó büntetését? Ez a kérdés mindig napirenden van.

Az előadásokat a szombathelyi Mesebolt Bábszínház hozza Csepregre, február ­20-án, szerdán 14 órától a ­Holle anyót mutatják be. A mesét a Grimm testvérek nyomán Veres András írta, 2011-ben állt bábszínpadra először a Meseboltban, az akkori fiatal, tettre kész társulat tagjai akkoriban ismerkedtek a csodálatos bábtechnikákkal. Most egy összetételében megváltozott társulat vette elő újra a történetet. A 2019-es felújításban is Boráros Szilárd dísz­leteit és bábjait alkalmazzák – ezeket úgymond „csak” elő kellett venni a raktárból; apróbb javításoktól, igazításoktól eltekintve másra nem volt szükség a „munkába állításukhoz” –, a szereplők viszont újak, egy kivétellel: a címszereplő Holle anyó most is ­Császár Erika, aki már akkor is tagja volt a Mesebolt Bábszínháznak, amikor a társulat még csak készülődött a professzionális működésre.

A Holle anyóban játékban lesz Gyurkovics Zsófia, Kovács Bálint, Varga Bori, a zenét Takács Dániel jegyzi (ez az eredeti zene, kiegészítve, feldúsítva). A gyerekek klasszikus paravános játékot láthatnak kesztyűs bábokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában