Szemészet

2019.03.06. 09:00

A látás különösen fontos a körmendi Lionsnak

A helyi Lions Klub a kezdetektől fogva támogatja az egészségvédelmet és az egészségügyet. Most egy 850 ezer forintos szemnyomásmérőt vásároltak a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház körmendi szemészeti szakrendelőjébe.

Markó Petra

Fotó: Markó Petra

A körmendi Lions Club több mint 25 éve működik, ez idő alatt segítették már a térség betegellátását mentőautóval és különböző vizsgálóberendezésekkel, eszközökkel. A szemnyomásmérő ugyancsak jókor érkezett:

– Nagy előrelépés ez nekünk – tudtuk meg dr. Czirfusz Szilvia főorvostól. Az új eszköz segítségével nem kell hozzáérni a szemhez, az levegőt fúj és úgy méri meg a szem belső nyomását. A hagyományos tonométert – érzéstelenítés után – a szaruhártyára kell helyezni, ami ugyan nem fáj, de kicsit kellemetlen érzés. A vizsgálatot itt „senki nem ússza meg”. Ahogy dr. Czirfusz Szilvia fogalmaz:

– Ha valaki bejön a rendelőbe, szemüveget készíttetni vagy bármi más miatt, megmérik a szemnyomását is. Napi 20-30 betegnél biztosan használják.

Fotó: Markó Petra

A világ legnagyobb jószolgálati szervezete, a Lions a vakok és gyengénlátók megsegítésére jött létre, ezért kap a körmendi szervezetnél is kiemelt figyelmet a szem. A klubnak köszönhetően indult el a településen az óvodások ingyenes látásvizsgálata annak érdekében, hogy a rend­ellenességeket még időben ki tudják szűrni – erről már Schei­ber Mihály, a körmendi klub tagja, a Batthyány-Strattmann László Kórházért Alapítvány elnöke beszél.

Kitér arra is, hogy az alapítvány és a klub rendszeresen együttműködik, új aktivitásuk a cukorbetegekre irányul, így a diabetológiai szakrendelőbe is vásároltak már eszközöket – a fizioterápiás részleget is támogatták. Azt szeretnék elérni, hogy a kisebb vizsgálatok miatt ne kelljen a betegeknek Szombathelyre utazniuk. Bár a kórház fenntartója már többször változott, az a 150-200 millió forint, amivel az alapítvány – és az a több 10 millió forint, amivel a helyi Lions klub – fennállása óta hozzájárult az egészségügy helyi fejlesztéséhez, a helyieket szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában