Választási előkészület

2019.03.26. 07:00

A megyében kedden tart értekezletet a területi iroda

Pontosan két hónap múlva lesznek az európai parlamenti választások, ahol 21 képviselői helyért megy a küzdelem. Vas megyében is készülnek a választás napjára.

Budai Dávid

Dr. Balázsy Péter, a területi választási iroda vezetője: már készülnek a voksolásra Fotó: Szendi Péter

Negyedik alkalommal tartanak európai parlamenti választásokat Magyarországon, a köztársasági elnök május 26-ra tűzte ki a választás időpontját. Hétfőn megkezdődött a választási értesítők kiküldése, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. A választás egyfordulós, listás szavazás, amelyen csak pártok indulhatnak. A valasztas.hu szerint összesen 22 párt regisztráltatta magát, az ismerteken kívül olyan szervezetek, mint például a Platón Párt, A Haza Pártja vagy az Egyenlőség Roma Párt. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár aláírását kell összegyűjteni.

A pártok április 6-án kezdhetik meg az ajánlásgyűjtést a listaállításhoz. A voksoláskor az egész ország egyetlen választókerületet alkot. Mandátumot csak az a lista szerezhet, amely megkapta az érvényes szavazatok legalább öt százalékát. A jelöltek olyan sorrendben jutnak mandátumhoz, ahogyan azt a pártok eredetileg bejelentették. Magyarország összesen 21 képviselői hellyel rendelkezik, vagyis ennyi képviselőt küldhetünk a választás során az Európai Parlamentbe.

Aki külföldön vagy nem a lakóhelye szerinti szavazókörben szeretne szavazni, az kérelmét online a valasztas.hu oldalon, papíralapon, postán vagy a lakóhelye szerinti választási irodában személyesen is benyújthatja. A kérelemben feltüntetett adatoknak meg kell egyezniük a lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben a helyi választási iroda a kérelmet elutasítja.

Dr. Balázsy Péter, a területi választási iroda vezetője: már készülnek a voksolásra Fotó: Szendi Péter

Másik településre átjelentkezni május 22-én 16 óráig lehet, a külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelem benyújtásának határideje pedig május 17-e 16 óra. A valasztas.hu hétfő reggeli adatai szerint eddig 484-en jelentkeztek át más szavazókörbe, és 333-an jelezték, hogy külképviseleten adnák le a voksukat.

Dr. Balázsy Pétertől, a területi választási iroda vezetőjétől megtudtuk, Vas megyében is készülnek a választásra. Éppen ma tartanak például egy választási értekezletet a települési önkormányzatok jegyzőinek és választással foglalkozó kollégáinak jogi, pénzügyi és informatikai kérdésekben.

Vas megyében egyébként összesen 366 szavazókör van, de aki egészségi állapota vagy fogva tartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, az akár a választás napján (12 óráig) is igényelhet mozgóurnát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában