Számok és szenvedély

2019.03.29. 11:30

A Vas megyében ténykedő civilek és közművelődési szakemberek találkoztak

Megtartották a IV. Vasban-civilben című Vas megyei civil és közművelődési fórumot tegnap, ezúttal a kemenesmihályfai IKSZT volt a házigazda.

Merklin Tímea

Kemenesmihályfai eszmecsere. Középen Meskó Krisztián, a fórumsorozat fő szervezője, aki azt is elmondta: a megye minél több településére szeretnének eljutni Fotó: Unger Tamás

A fő szervező Meskó Krisztiántól, a Hegypásztor Kör szakmai vezetőjétől megtudtuk: a céljuk, hogy évente háromszor legyen egy olyan szakmai fórum, ahol az érintettek egy asztalhoz ülve beszélgethetnek, tájékoztatják egymást tevékenységeikről, híreikről. Amint mondta, a helyszínekkel be akarják járni a megyét, ezért választották Szombathely, Bük, Nádasd után Kemenesmihályfát.

A helyi IKSZT vezetője Potor Krisztina, aki egyben könyvtáros és mindenes, jó közösségszervező, benne van a civil kapcsolódásokban, munkáját tiszteli a szakma. Meskó Krisztián felhívta a résztvevők figyelmét az április 13–14-én Vépen – ahol „dübörög a filmklub” – rendezendő 15. VasFilm fesztiválra, amelyre 40-50 alkotás érkezett.

 

A fórumon sok témája között az NMI Művelődési Intézet tevékenységeit mutatta be Bognár Alexandra, aki a megújult jogi környezetről hozott egy kiadványt, amelyet minden önkormányzatnak el kívánnak juttatni. Mintaprojektjeik között említette a Nagy Gáspár-emlékülést. Simon Ádám civil tudósító és médiaszervező egy online programtervező elindításának ötletét hozta. Elképzelése szerint a kulturális közintézmények és a civil szervezetek bekapcsolásával elkerülhetők lennének a programütközések (és a közönség egymás előli „elszívása”), ha lenne egy közös felület, hogy mindenki lássa, mely napon mi történik. A megyét minél jobban lefedő rendszer felépítésére a nyári élesítés után szánnak két-három évet. Felmerült, hogy beemelhetők lennének az egyes települések által létrehozott rendezvénynaptárak, és ahol nincs hozzáértő ember, aki feltöltse, középiskolás önkéntesek segíthetnének.

Kemenesmihályfai eszmecsere. Középen Meskó Krisztián, a fórumsorozat fő szervezője, aki azt is elmondta: a megye minél több településére szeretnének eljutni Fotó: Unger Tamás

A szakma jövőjéről Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója tartott vitaindítót. Nem elutasítva a projektvilág lehetőségeit, felhívta a figyelmet arra, hogy a pénz oltárán nem lehetnek áldozatok az értékek, a közösségi élet. „Legyünk racionálisak, fontosak a számok, de ne szorítsák ki belőlünk a szenvedélyt” – mondta.

Varga Albin, a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója a kulturális hálózatok építésének problémáiról, Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatója a mindenkori fenntartó részéről szükséges támogatásról beszélt, amit ők megkapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában