Megbabonázott gyerekek

2019.03.19. 07:00

A vasi diákok megmutatták, hogy nekik mit jelent a fenntarthatóság

Hetekig dolgoztak a kölcseys gyerekek, hogy megfogalmazzák, mit jelent nekik a környezetbarát közlekedés. A kreatív pályázat része a fenntarthatósági témahétnek a Kölcsey utcai iskolában. A vépi témahétre tegnap három harris érkezett.

BÁ, BTK

Egy hajóban evezünk! A gyerekek jól értik a fenntarthatóság lényegét – színes, izgalmas kiállítás nyílt a körmendi munkákból a pinkamindszenti közösségi házban Fotó: Szendi Péter

– Készült film; az egyik kislány zenét komponált; van, aki verset írt; van, aki fotózott, rajzolt, makettet készített – sorolta a kreatív munkák műfajait Pendliné Puskás Marietta, a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola tanára. A pályázók a hétfőn kezdődött fenntarthatósági témahét keretében Pinkamindszentre látogattak: ott nyílt kiállítás az elmúlt három hétben készült, rendkívül szerteágazó, színes alkotásokból, és díjazták is a legügyesebbeket. A témahét hívógondolata alapján a gyerekek környezetbarát közlekedése volt az egyik témakör: görkorcsolyás, rolleres közlekedést örökítettek meg; ki fotón, ki rajzon. A másik átfogó téma a víz volt: papírhajót készített Horváth Fanni Panka, de nem akármilyen makettet. A kisebb csónakok részei a közös célnak, a nagy hajónak: a fenntartható életnek.

Biztonságos közlekedés

A biztonságos közlekedésről tartott előadást az iskolarendőr, aztán tematikus vetélkedőn vettek részt a diákok tegnap. A pinkamindszenti közösségi ház visszatérő partnere az iskolának, a közösségi tér vezetője, Rainer Ágota például megjelenési felületet járt ki a kreatív diákoknak: számos körmendi üzlet kirakatát díszítik majd az alkotásaik áprilisban. – Óriási motiváció, hogy egy hónapon keresztül látják a nevüket egy-egy kirakatban, sarkalljuk őket további munkára – emelte ki a tehetség gondozásáról Rainer Ágota. Említette még Novák Katát: a festőművész, egykori kölcseys diák zsűrizte a rajzokat. És hogy kerek legyen a fenntartható összefogás: Nagy Gábor Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett költő dedikált kötetét kapták a versenyre verssel nevezett diákok. – Dicséret illeti a pedagógus kollégáimat, akik ezeket kitalálják és felkarolják, és mozgósítják a szülőket meg a diákokat – hangsúlyozta Mészáros Árpád, a Kölcsey utcai iskola igazgatója.

Egy hajóban evezünk! A gyerekek jól értik a fenntarthatóság lényegét – színes, izgalmas kiállítás nyílt a körmendi munkákból a pinkamindszenti közösségi házban Fotó: Szendi Péter

Négy témakör

Az idén négy nagy témakör köré szervezték a témahetet a vépi Hatos iskolában, minden korosztálynak mást kerestek. – A legkisebbek a víz jelentőségével foglalkoznak: lesznek a héten vizes kísérletek, levetítjük a Vízipók, csodapók mesét és vízmintában vizsgáljuk a bolharákok, tegzesek jelenlétét a patakparton. De foglalkoznak a gyerekek a vizes élőhelyek élővilágával is: szóba kerül majd, hogy a Vép közelében megtelepedett hódok hogyan alakították át a flóra összetételét – számolt be Kovácsné Csákvári Beatrix tanár, az ökomunkaközösség vezetője.

A magasabb osztályokban a közösségi és a kerékpáros közlekedésen lesz a hangsúly. A megújuló energiák közül a napot választották: naptűzhely készült, a fizika- és kémiaórákon a napenergiával kapcsolatban kutatnak a gyerekek, csatlakoztak a Te szedd mozgalomhoz is. A fenntarthatóság témakörébe illik a sólyom- és a fecskeprojektjük, lévén több fecskefaj is veszélyeztetett Magyarországon. Tavaly az év madara a vándorsólyom volt, Kisteleki Gergely solymász három ragadozómadár barátját – Rékát, Oszit és Kojotot – hozta el tegnap Vépre. A harrisek a sólyomra emlékeztetnek, a mexikói sivatagban élnek – a harmadikosoknak szervezett órán békésen pihentek gondozójuk vállán. Néha elszundítottak, egylábaztak és tollászkodtak, végül repülhettek is. A gyerekeket mindenesetre megbabonázták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában