Fatornyokra épültek

2019.03.18. 07:00

Birtokba vették az új költőhelyeket a gólyák Kőszegen

Fatornyokra építettek fészkeket a röpképtelenné vált gólyáknak a napokban Chernel-kertben. A madarak azonnal birtokba vették új otthonukat, hamarosan pedig a költés is megindulhat.

Nemes Judit

A Chernel-kertben működő Madárvédelmi Mentőközpontban minden évben fogadnak fehér gólyákat, amelyek sérülésüktől függően ideiglenes vagy végleges otthonra lelnek az intézményben. Számuk esztendőnként változik, jelenleg tizenhat röpképtelen madarat gondoznak szakembereik. Ottó Erzsébet, a központ madármentési tevékenységének szakmai irányítója elmondta: idén négy pár alakult ki közöttük, ők órákon belül birtokba vették az új fészkeket. Új otthonok kialakítására azért volt szükség a gólyaudvarban, mert bár maguk is raknak fészkeket a földön, azokat olyan környezeti hatások érhetik, amelyek tönkre tehetik a fészekaljakat.

– Azért építettük nekik a fatornyokat, hogy megkönnyítsük és biztonságosabbá tegyük a fészekrakásukat. Eddig ilyen magasított tereptárgyak nem voltak az udvarukban, ezért a földre összerakott fészkekben költöttek. A gólyatornyokon magasabban helyezkednek el a lakhelyeik, így például hevesebb esőzések alkalmával nem kerülnek veszélybe a fiókák, könnyebben átfolyik a fészken a csapadék – emelte ki a szakember.

A gólyák elfoglalták új helyüket Fotó: VN/Erdő-Tóth Zsófia.

Az új otthonok ágakkal körberakott fészekkosárból állnak, amelyekbe szalmás földet helyeztek a központ munkatársai. A magasabban lévők mellé fatuskókat raktak, hogy a sérült szárnyú egyedek könnyen felsétáljanak és el tudják foglalni azokat. A fészkelés és a párválasztás időszaka elkezdődött a Chernel-kertben lakó fehér gólyáknál, április elejére várható, hogy lerakják a tojásokat. – A nálunk lévő madarak – mivel nem vándorolnak – kicsit előrébb tartanak a költésben, mint vadon élő társaik. Általában Madarak és Fák napján, május 10-én szokott kikelni az első gólyafióka – 33-34 nappal a lerakásukat követően – tette hozzá. Megtudtuk azt is, hogy egy-egy fészekbe 4-5 tojást raknak a gólyák és általában 3-4 kismadár szokott kikelni. Hamar felcseperednek és amikor elérték a kifejlett kort, akkor egyedi jelölőgyűrűt kapnak. Ottó Erzsébet hozzátette, hogy az egészséges gólyák szabadon ki-be tudnak repülni, ugyanis a Chernel-kert gólyaudvara nyitott: az udvarban felnőtt fiókák és a sérülésből felépült mentett példányok elrepülhetnek, és vissza is térhetnek táplálkozni, ha úgy találják, hogy még nem erősödtek meg eléggé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában