Vizet mindenkinek!

2019.03.21. 11:30

Előadások a víz világnapján: közműolló és stratégia

Csütörtökön és pénteken rendhagyó osztályfőnöki órákat tartanak, szerdán ünnepi előadóülést rendeztek a víz világnapja alkalmából.

Vas Népe

Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte: bárhol éljen az ember, joga van a vízhez Fotó: Horváth Balázs

A víz egykor a szabad javak között volt, mint most a levegő, de térben és időben nem ott van víz, ahol kell, erre a társadalmi igényre válasz a vízzel való gazdálkodás – mutatta be az alapokat előadásában Székely Edgár, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztályának vezetője. A közműollóról is beszélt: az 1990-es években sokkal nagyobb volt az olló, mint most, sokkal több háztartásban volt vezetékes víz, mint ahány háztartásból elvezették a szenny­vizet. Mára a vízellátás 98 százalékos, a szennyvízelvezetés pedig 78 százalékban megoldott.

– A víz világnapja idei szlogenje a „Vizet mindenkinek!”, az alcíme pedig, hogy „Bárki vagy, bárhol élsz, jogod van a vízhez” – kezdte Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója és a Magyar Hidrológiai Társaság Nyugat-dunántúli Területi Szervezetének elnöke. Drasztikus számokat sorolt: csaknem harmadannyi az édesvízkészlet globális átlagban, mint negyven éve volt. Emlékeztetett, hogy az ENSZ 2013-as kongresszusán megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési cél között ott van a tiszta ivóvíz és a köztisztaság, de a tengerek, óceánok védelméhez és több más célhoz is kapcsolódik a víz. A Kárpát-medencében szerencsésnek mondhatjuk magunkat, de nem lehetünk elégedettek – fogalmazott a környezeti hatásokról Gaál Róbert. Sorolta az egyre gyakoribb aszályokat, villámárvizeket, áradásokat. Hangsúlyozta a Kvassay Jenő Nemzeti Vízstratégia kidolgozását, amely egyebek között integrált vízgazdálkodást és a felszíni vizek védelmét szolgálja.

Gaál Róbert, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kiemelte: bárhol éljen az ember, joga van a vízhez Fotó: Horváth Balázs

Ahogy a Földet, úgy a vizet sem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön – fogalmazott Illés Károly, Szombathely alpolgármestere. Köszöntőjében mindenkinek kiváló minőségű vizet kívánt.

A víz világnapja március 22-e. Az idei világnapra megjelenik a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kiadványa Nyugat Vizei címmel, ma az Abért-tavaknál vesznek részt rendkívüli osztályfőnöki órán a Neumann iskola harmadikosai-negyedikesei, holnap a Felsőcsatári Általános Iskola diákjai mennek a Pinka-holtághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában