„Irodalom a Mura és a Rába között”

2019.03.09. 07:00

Géza bácsi utazása Zaturciba

Könyv- és filmbemutató keretében ismerhette meg a közönség azt a tépelődésekkel teli úti beszámolót, amely az „Irodalom a Mura és a Rába között” sorozatban látott napvilágot.

Civil/Horváth R. László

Štefan Kardoš könyvszerző és Jože Glažar filmrendező

Fotó: Civil/Horváth R. László

A „Geza Bači Dé v Zaturce” könyv szerzőjével Štefan Kardošsal és Jože Glažar filmrendezővel a Szlovének Házában találkozhattak az érdeklődők.

A szerző dédapja az első világháborúban a galíciai fronton megsérült. Erről sokat beszélget a család, mert Géza bácsi, a szerző nagybátyja, érzelmileg nagyon kötődik nagyapjához, és sokat tud arról a korszakról.

A terület ma Ukrajnához tartozik, a települést Zaturcinak hívják. Együtt felkerekednek és elutaznak Zaturciba. Ezt az utazást kíséri végig a film, s közben Géza bácsi szlovénül mesél a korszakról, a történelemről, emberi sorsokról.

Štefan Kardoš könyvszerző és Jože Glažar filmrendező
Fotó: Civil/Horváth R. László

De váratlanul jött egy SMS egy levéltárostól: Peter Kutoš 1917-ben nem sérülhetett meg a galíciai fronton, mivel 1916-ban sérültként a szombathelyi kórházban ápolták. Vajon szabad-e mindezt megmondani Géza bácsinak? – hiszen ezzel lerombolná a képet, amit nagyapjáról őriz.

Végül Štefan úgy dönt, hogy mélyen hallgat az üzenetről, és azt nem osztja meg nagybácsikájával. És milyen jól teszi, hiszen később kiderül, a levéltári dokumentum hibás adatot tartalmazott, a dédapa igenis volt a galíciai fronton.

Az út végén meglátogatják Zaturci település temetőjét, ahol szabadon hagytak egy nagyobb parcellát, hogy a környéken elhunyt katonák lelke békét leljen.

A könyv és a film emléket állít mindazoknak a katonáknak, akik a valamikori Mura- és Rábavidékről indulva életüket veszítették az első világháborúban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában