Mert ez nem Amerika!

2019.03.04. 11:30

Gondozatlannak tűnhetnek a sírhelyek a parcellában Szombathelyen

Úgy néz ki a hozzátartozónk sírja, mintha nem gondoznánk rendesen – panaszolta két szombathelyi hölgy. Hiába szeretnék úgy ápolni a sírt, ahogy ők jónak látják, a két sírhely ugyanis a Jáki úti temető amerikai jellegű parcelláiban van.

Tersztyánszky Krisztina

Dománé Rába Margit mutatja, mit jelent az „amerikai” stílus – nagyon alacsony a nyughely

A hetvenes években valaki kitalálta: legyen néhány parcella a szombathelyi köztemetőben olyan, mint az amerikai sírkertek. Dománé Rába Margit nem sejtette még, hogy mivel jár a döntése, amikor 1981-ben édesanyjának ilyen parcellában bérelt sírhelyet.

– Nézze meg, senki nem tud mit kezdeni a sírral! – mutatja a papkert mögötti sírokat, melyeket nyolc, négyzetes betonlap határol, a lapos földterületet fűvel vagy alacsony, terülő zölddel kellene beültetni. Mivel ez lehetetlen, mindenki más-más megoldást választ: bokrot, tuját, rózsát, apró követ, vagy épp semmit.

– Volt, hogy négyszer is elvetettem a füvet, ollóval nyírtam, locsoltam is, mégis kiszáradt – panaszolja. Az egynyári növény sem marad meg az öreg tuják alatt, a száraz tűleveleket egyenként kell kikaparni. Margit néni 81 éves, szeretné letakarni a sírt, hogy gondozottan hagyja itt az utókornak, de nem szabad.

Takácsné Tóth Ibolya hozzátartozói egy másik hasonló sírban nyugszanak, ott meg a tűző nap miatt reménytelen a beültetés. Az is bántja, hogy nem engedik meg, hogy az új halotthoz egy újabb, fekvő követ helyezzen a sírra. Ha fű kell, megoldás lehetne a műfű vagy a gyeptégla, de azt sem engedi a szabályzat.

Dománé Rába Margit mutatja, mit jelent az „amerikai” stílus – nagyon alacsony a nyughely Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Kiskós Ferenc, a temetkezési kft. ügyvezetője számára ismerős a panasz. Ő úgy tudja, hogy egykor mindenkivel aláírattak egy megállapodást a feltételekről – a két hölgy állítja, hogy ők nem kaptak ilyet –, más kérdés, hogy azóta a sírkert vezetői nem igazán tudtak érvényt szerezni az elvárásoknak. A szép, rendezett temetőben az üzemeltetőnek is gondot okoznak az „amerikai” áldatlan állapotok. A felügyelőbizottság is tárgyalta az ügyet, az állásfoglalás az önkormányzathoz került.

A jegyzői álláspont az, hogy a meglévő sírokhoz már ne nyúljanak hozzá, az üzemeltetőnek viszont be kell tartatnia a 2000-ben önkormányzati rendelettel hozott temető szabályzatot. Ő örülne a legjobban, ha a tulajdonos meghatározná a parcellák egységes jellegét.

Nemrég nagy munkát kezdtek el, a tuják ugyanis egy kártevő miatt száradni kezdtek. Két amerikai parcellában már kivágták a tujasort, az egyikben már pótolták is élősövénnyel. A Margit néni által látogatott részen őszre tervezik a kivágást. A gyászolóknak olcsó és egységes megoldást ajánlottak: fedjék le mulccsal a sírok tetejét. Többen örömmel fogadták az ötletet, panaszosunk viszont azt mondja, ő egy mulcshoz nem szeretne odaállni.

Biztos, hogy mindenki elégedett soha nem lesz, talán mert kegyeletről, temetkezési és sírgondozási szokásokról sokan sokféleképp gondolkodunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában