kijáró

2019.03.17. 15:30

Ha Ausztriából érkezik a nyugdíj – Bonyolultabb ügyintézést jelent

Többféle eljárásrenddel működik a nyugdíjfolyósítás, ha az ellátást nem egy országból kapja a jogosult: például ha korábban ausztriai és magyarországi munkahelyen is eltöltött esztendőket, hosszabb procedúrára számíthat az összeg megállapításánál.

Nemes Judit

A lakcím szerinti illetékes igazgatósághoz kell benyújtani a kérelmet

Fotó: Shutterstock

Alapvető különbség van azok között, akik ausztriai lakcímmel rendelkeznek nyugdíjba vonulásuk után is, mint akik a szolgálati idejük lejárta után Magyarországon töltik megérdemelt pihenőéveiket. Kranczné dr. Kovács Bernadett, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas Megyei Képviseletének vezetője elmondta: más ügyintézést von maga után az, ha valakinek magyar állampolgárként Ausztriában van a lakcíme és onnan megy el nyugdíjba, vagy aki magyar állampolgár, hazai lakcímmel, de korábbi ausztriai munkahellyel. Annak a leendő nyugdíjasnak, aki Magyarországról megy el nyugdíjba, azaz itt marad a lakcíme és nyugdíjasként is itt fog élni, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nemzetközi osztályára kell beadnia a kérelmét. Formanyomtatványt muszáj kitölteni, auto­matikusan nem érkezik meg az igénylő számlájára az ellátás – mondta el a képviselet-vezető.

A lakcím szerinti illetékes igazgatósághoz kell benyújtani a kérelmet
Fotó: Shutterstock

Aki például Ausztriából és Magyarországról is kap majd nyugdíjat, neki nem kell mindkét országban külön igényelnie azt, hanem csak a budapesti székhelyű intézetnél. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság vasi székhelyein is lehet beadni kérelmet, ők továbbítják majd a dokumentumot a központhoz. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ezután veszi majd fel a kapcsolatot a bécsi nyugdíjintézettel a korábban fennálló szolgálati viszony igazolása miatt. Mindkét oldal – a magyar és az osztrák is – megállapítja a szolgálati idő alapján, mekkora összegre jogosult az igénylő, majd miután az eljárás lezajlott, külön-külön mindkét féltől fog határozatot kapni az ügyfél, végül Ausztriából és Magyarországról is kapja majd a nyugdíjat – foglalta össze Kranczné dr. Kovács Bernadett, hozzátéve, hogy a szolgálati időbe egységesen beszámít a magyar és a külföldön töltött idő is.

Az ügyintézés sokkal egyszerűbb, ha külföldi munkahely után, abban az országban marad nyugdíjas éveiben is az ellátásra jogosult, abban az esetben nem kell két vagy több oldalról egyeztetnie az adott ország igazgatóságainak. Az öregségi nyugdíj szabályai országonként eltérőek, ezért előfordulhat az, hogy hazánkban előbb megállapítják az igénylőnek a nyugdíjat, mint például Ausztriában, továbbá, nyugati szomszédainknál is van lehetőség korábbi nyugdíjaztatásra – az ehhez hasonló kérdésekre adnak választ a Magyar Államkincstár által szervezett nemzetközi nyugdíjtanácsadó napok, amelyen az ausztriai igénylés menetéről, a témához kötődő árnyaltabb kérdésekről is tájékoztatnak. Az ügyfeleik ezeken az alkalmakon rendszerint a két vagy több – esetükben érintett – ország vonatkozásában a nyugdíjjogosultság eltérő feltételeiről, azok összehangolásáról tájékozódnak. Magyarország és Ausztria között tizenkét esztendőre tekinthet vissza a rendezvény: 2007 óta tartanak nemzetközi tájékoztató napot a határmenti külföldi partnerintézetek részvételével nyugdíjakat érintő kérdésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában