Női dirigens a nőnapi koncerten

2019.03.08. 11:30

Hermine Pack szuper romantikus műsort állított össze a pénteki szombathelyi alkalomra

Érzelemdús, romantikus hangversenyt ad a Savaria Szimfonikus Zenekar pénteken este. A karmester ezúttal Hermine Pack, akivel arról is beszélgettünk, hogy egy nőnek jobban meg kell küzdeni a sikeres karrierért.

Merklin Tímea

Hermine Pack a Savaria Szimfonikus Zenekarral próbál

Fotó: Unger Tamás

Hermine Pack már nem először működik együtt a Savaria zenekarral, és azt is kiemeli: tudja, hogy sok jó szombathelyi zenész van a világban. Nagyon kevés női karmester működik a világban, kuriózum, hogy ő most itt van, épp nőnapon. Hogy lett nő létére karmester ezen a férfiakkal teli pályán? – kérdeztük tőle, amikor a Bartók Teremben próbált. Amint mesélte, Grazban végezte zenei tanulmányait; a hangszerjáték és a vezénylés mellett néprajzzal, zenetudománnyal is foglalkozott.

Hegedűművésznek tanult, és nemcsak tanári, hanem kamarazenei és karmesteri diplomát is szerzett, már egész fiatalon ifjúsági zenekarral dolgozott együtt, tíz évig vezette az egyetemi zenekart. – Szeretek dirigálni – mondta mosolyogva.

Hermine 2003 óta maga is a Grazi Zeneművészeti Egyetem tanára. Hegedűt tanít és karmesterséget, azon belül partitúraolvasást, partitúrajátékot, harmóniaolvasást, kontrapunktot, formatant, nagyon összetett a tantárgya. Volt koncertmester Grazban, dolgozott együtt Fabio Luisival és Milan Horváthtal, akik kiváló karmesterek, mellettük még jobban megszerette ezt a hivatást. Arról, hogy mennyire nehéz nőként érvényesülnie ebben a jellegzetesen férfias szakmában, elmondta: egy nőnek jóval nehezebb, sokkal jobban meg kell dolgozni azért, hogy elfogadják, elismerjék. Nem vezényelni nehéz, hanem azt elérni, hogy hívják koncerteket dirigálni. Vagyis a pálya üzleti vonatkozásait nehezebb alakítani, nehezebb a karriert építeni.

A szombathelyi szuper romantikus koncert műsorát Hermine Pack állította össze. Tudta, hogy nőnap lesz, de nem ezért tűzte műsorra a hatalmas érzelmeket mozgató darabokat, hanem mert a szerzők nagyszerű komponisták és ezek a művek fantasztikusak, nőknek és férfiaknak is jó szívvel ajánlhatók. Robert Schumann – akitől ma a Rajnai szimfóniát játssza a zenekar – például elsősorban nagyon szép énekeket írt, amelyek hölgyekhez szóltak, tudjuk meg a karmesternőtől. Felix Mendelssohn művét azért ajánlja, mert nagyon érzékeny, fiatal, romantikus zeneszerző volt, aki a lelkében élő zenéket fogalmazta meg.

Hermine Pack a Savaria Szimfonikus Zenekarral próbál
Fotó: Unger Tamás

A mai nőnapi koncerten a Hebridák-nyitányt halljuk tőle, amely – amint a műveire is jellemző – csupa finom lebegés, éteri dallamosság, a természettel való tökéletes összhangot szólaltatja meg. Antonín Dvořáktól a h-moll csellóverseny hangzik el, amely szintén nagy érzelmeket kavar fel. Minden mű passzol a nőnaphoz, és Hermine Pack abban az elszántságban van, hogy megmutassa a közönségnek: a hölgyek mi mindent tudnak véghezvinni, mi mindent el tudnak érni. A szólista azonban egy férfi lesz – nem mellesleg szombathelyi származású –, a grazi szólócsellista, Mohl Gergely fog versenyezni a Savaria Szimfonikus Zenekarral.

Hermine Pack arról is beszélt, hogy a nők mindenhol nehéz helyzetben vannak a világon. Jobb esetben azért, mert nem könnyű összeegyeztetni a munkájukat a családdal, a háztartással, rosszabb esetben pedig azért, mert egyáltalán nem úgy élnek, ahogy akarnak. Sok millió nő nem tudja méltón élni az életét, küzdenek nélkülözéssel, fenyegetettséggel, különböző kegyetlen szabályokkal, retorziókkal. Szerencsésnek érzi magát, hogy azt csinálhatja, amit szeret, és azok a nők is szerencsések, akik itt játszanak. (A nőnapon talán érdemes megjegyezni: 92 zenészből 35 hölgy a Savaria Szimfonikus Zenekarban.)

– Van, aki ma este vacsorázni megy, virágot, bonbont ajándékoz vagy kap, ez nagyon szép dolog, az alkalomhoz illő. De a nőnapot mi tartjuk meg a legszebben itt a Bartók Teremben, mert zenével ünnepelhetünk – mondta Hermine Pack. – Nemcsak mi, akik muzsikálunk, hanem azok is, akik meghallgatják ezt a sok szép zenét.

Női alkotók a magyar zeneiparban

A KSH adatai szerint a felsőfokú végzettségű nők Magyarországon többséget képviselnek a művészetek területén (62 százalék), de a zenében alkotó nők aránya mindössze 20 százalék. Megnéztük az interneten elérhető hazai karmesterek listáját, köztük mindössze három nőt találtunk: Doman Katalint, Meskó Ilonát és Váradi Katalint. Az Artisjus nőnapi statisztikáiból az derül ki, hogy a zeneiparban dolgozó nők több mint fele 30 évesnél fia­talabb, többségük szövegírással foglalkozik, és főleg a popszakmában. Amint sajtóközleményükben olvashatjuk: a nemek közötti egyenlőtlenség a globális zenei világ egyik nagy kihívása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában