Húszmilliárdos forgalom

2019.03.15. 11:00

Húszmilliárdos forgalom – Többet költünk a Vas megyei boltokban, mint korábban

Mintegy másfél milliárd forinttal többet hagytunk a boltokban januárban, mint egy évvel korábban, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most közölt összegzéséből. A decemberi, így a karácsonyi fogyasztást azért nem szárnyalta túl az idei első hónap költése.

VN

Fotó: VN-archív

Éves összevetésben többet hagy­tunk a boltokban januárban, sőt, egyre többet költünk – ez látszik a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében. Eddig régiós bontásban tette közzé a KSH a kiskereskedelmi forgalom számait, idén már megyei szinten és havi összegzésben látható a költés, két évre visszamenőleg állították össze, illetve ilyen időintervallumra nyilvános az adatsor.

Kiderül belőle, idén januárban 20,5 milliárd forint volt a Vas megyei kiskereskedelmi üzletek forgalma. Éves szinten ez mintegy 1,5 milliárd forintos emelkedés, 2017 januárjához képest pedig több mint hárommilliárdos többlet látszik; akkor 17,3 milliárd forintot hagytunk a vasi boltokban. Havi szinten nem lett többlet, nyilvánvalóan a karácsonyi forgalmat egyik évben sem fogja túlszárnyalni a következő januári költés. Tavaly decemberben majdnem 27,2 milliárd forintért vásároltunk a vasi boltokban, egy évvel korábban 25,5 milliárd volt a karácsonyi, év végi bevásárlások végösszege a megyében.

Fotó: MW-grafika

 

Az emelkedés folyamatos, tavaly az év minden hónapjában többet hagytunk a boltokban, mint az előző év ugyanazon hónapjában. Például májusban 24,1 milliárdos lett a kiskereskedelmi forgalom Vasban, kétmilliárddal több, mint egy évvel korábban.

Költöttek bőven a szomszéd­ban is: idén januárban 44,3 milliárd forint volt a Győr-Moson-Sopron megyei kiskereskedelmi üzletek forgalma, a zalaiaké 21,6 milliárd. A karácsonyi hajrával együtt a tavaly decemberi költés 59,5 milliárd forint lett Győr-Moson-Sopron megyében, míg Zalában 29,4 milliárd forintot hagytak a kiskereskedőknél tavaly decemberben. Régiós szinten 86,5 milliárd forint került a kiskereskedelmi egységekhez az év első hónapjában, míg egy évvel korábban 80,5 milliárd, két évvel ezelőtt 74 milliárd forint.

A régióban a kiskereskedelmi forgalom tekintetében sereghajtó Vas megye. Az elérhető 25 havi adatok szerint minden hónapban magasabb volt a Győr-Moson-Sopron megyei és a zalai kiskereskedelmi egységek forgalma, mint a vasiaké.

Ami az egész országot illeti az idei első hónapban: az 5,8 százalékos Vas megyei bővüléshez képest országosan összesen 5,4 százalékos átlagos emelkedés mutatkozott a kiskereskedelemben. A legjelentősebb emelkedést Fejér megye érte el, ott ez 7,4 százalékosra rúgott. A legkevésbé Csongrád megyében nőtt a kiskereskedelem forgalma: az alföldi megyében mindössze 0,6 százalékos emelkedést könyvelhettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában