Intercity

2019.03.20. 07:00

Ismét megáll a reggeli IC vonat Répcelakon

Az április 7-én életbe lépő menetrend-módosítás után újra megáll a Szentgotthárdról induló reggeli Intercity (IC) vonat Répcelakon.

Pajor András

Szabó József polgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő közösen jelentette be a vasútállomáson az IC-menetrend kedvező változását, amellyel sokak kívánsága teljesült Fotó: PÁS

Az ügyben írásbeli kérdést intézett az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Ennek nyomán vált biztossá: ismét igénybe vehetik az utasok az IC vonatot. Majdnem tíz éve, hogy megállnak az Intercity szerelvényei Répcelakon. A 2018 végén kiadott menetrend-módosításkor derült ki, a reggel fél hétkor Győr–Budapest felé menő IC nem áll meg a városban. Pedig ez volt a főváros irányába utazókon túl az egyik legfontosabb járata a munkába és a tanulni igyekvőknek is. A változás indoka az volt, hogy az addig Csornán öszszekapcsolt szombathelyi és soproni kocsik külön menetvonalon való közlekedtetése jelentős menetidő-csökkenést hozhat.

Répcelak mellett ezzel pár­huzamosan kikerült a menetrendből Komárom, Tata és Tatabánya állomás is.

Szabó József polgármester és Ágh Péter országgyűlési képviselő közösen jelentette be a vasútállomáson az IC-menetrend kedvező változását, amellyel sokak kívánsága teljesült Fotó: Pajor András

– Többen jelezték felháborodásukat, és spontán aláírásgyűjtésbe kezdtek, még sárváriak is voltak a kezdeményezők között. – Sokan fordultak a polgármesteri hivatalhoz, így megkerestük az illetékeseket és Ágh Péter parlamenti képviselőnket, akinek külön köszönjük, hogy mellszéllességgel a probléma megoldása mellé állt – mondta Szabó József, Répcelak polgármestere a város vasútállomásán az IC-menetrend kedvező változásának bejelentésekor.

Répcelak térségében az elmúlt években jelentős közle­kedésfejlesztések történtek. Ezek egyik eleme volt az In­ter­city-csatlakozás a vasúti vonal vil­lamosítása és az M86-os út megépítése mellett – fogal­mazott a szakminisztériumhoz intézett, Vasi közlekedésszervezési kér­désről című beadványában Ágh Péter. A répcelaki vasútállomás egyben egyfajta alközponti szereppel is bír, hiszen Bük és Sárvár környékéről is itt szállnak fel az Intercityre. Emiatt fontos, hogy az IC vonatok reggeltől estig biztosítsák az eljutás és megérkezés lehetőségét – érvelt a parlamenti képviselő.

– Az utasok igényeihez igazodó, minél magasabb színvonalú kiszolgálásért a felvetődött panaszokra megoldást kellett keresni – szögezte le válaszában Cseresnyés Péter államtitkár. Az érintett közszolgáltatásokat a megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyja. Az áprilisban érvénybe lépő évközi vasúti és autóbuszos menetrend-módosítással várható a reggeli 919. számú Intercity vonat répcelaki megállásának visszaállítása – áll több szakmai egyeztetést követően a minisztérium levelében. Ezeken a megbeszéléseken került az is szóba, hogy a térség buszos menetrendjét úgy alakítsák, hogy azok még jobban alkalmazkodjanak az IC vonatok megállóihoz. – Örülök, hogy széles összefogással sikerült az itt élők akaratát érvényre juttatnunk. Répcelak és térsége a fejlesztések révén komoly megtartóerővel bír, és ezt segítette a megvalósuló menetrend-módosítás is – tette hozzá Ágh Péter képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában