Rövidebb a várakozás

2019.03.01. 11:30

Kásler Miklós: Az elmúlt öt évben javult a helyzet – Kevesebb a várakozási idő a kórházban

Országosan csökkentek az egészségügyi beavatkozások várólistái. Szombathelyen is már sokkal hamarabb eljön egy előre tervezett műtét napja, mint pár évvel korábban.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: pixabay.com

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a héten sajtótájékoztatón jelentette be a jó hírt: az elmúlt öt év során a várólisták tekintetében Magyarország az európai középmezőnybe került. Még azoknál a műtéteknél is, amelyekre még ma is hatvan napnál hosszabb a várakozási idő, 2014 és 2018 között átlagosan 46 százalékkal rövidültek a várólisták. A miniszter azt is elmondta: 2012-től tavaly év végéig 26 milliárd forintot fordított a kormány a várólisták csökkentésére, jövőre erre a célra további hatmilliárd forint áll rendelkezésre, így a mutatók további javulása remélhető. A Markusovszky-kórház tekintetében is megnéztük, hogy mennyit változtak a várólisták a kötelező közzététel első évétől, 2012 februárjától napjainkig.

A miniszter kiemelte: a szürkehályog-műtétek esetében Magyarországon a második legrövidebb a várakozási idő az ilyen listát vezető 15 európai ország közül. Szombathelyen hasonlóan látványos a javulás: hét évvel ezelőtt még 1180 napot kellett várni egy szürkehályog-műtétre, mára ez az idő 81 napra csökkent! Ezzel az adattal, ami nyilván több feltétel javulásának köszönhető, jobbak vagyunk még a 86 napos országos átlagnál is. A negatív rekordokat döntögető térdprotézisműtét várakozási ideje 2012-ben 2637 nap volt, azaz, ha a helyzet nem változik, egy akkor műtétre előjegyzett beteget körülbelül most fektetnének csak a műtőasztalra. 2019 februárjában már „csak” 331 nap, azaz kevesebb mint egy év a várakozási idő. Csípőprotézis beültetésére 1434 nap múlva kerülhetett csak sor a 2012-es előjegyzési lista szerint – mára 526 napra csökkent a várakozási idő. Jelenleg egyébként 162 beteg vár erre a beavatkozásra.

A nőgyógyászati műtétek esetében kevesebb mint felére csökkent a várakozási idő: míg 2012 februárjában még 69 nap volt, most már 30 nap elteltével sorra kerülhet a beteg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában