Szép otthon

2019.03.24. 07:00

Kerti kemence házilag – Alapos tervezésnek kell megelőznie a felépítését

A hosszú őszi-téli hónapok után legtöbbünk fantáziája a nyáron és a szabadban kint töltendő időn jár. Most azoknak a segítségére leszünk, akik olyan kültéri kemencét építenének, amely a saját kezük munkáját dicséri.

Nemes Judit

Az építés előtt érdemes megfontolni: a fahasábok számára lesz-e tárolórész

Fotó: Shutterstock

A házilag elkészített dolgoknak nincsen párjuk – mondják ezt leggyakrabban az ételekre, amelyeket a háziasszony vagy a házigazda kínál a családnak, vendégeknek.

Bár nem ennivaló, azért ilyen a kültéri kemence is, amelyet elkészíteni nem nagy ördöngösség, viszont annál nagyobb tervezést kíván. Attól függetlenül, hogy saját magunk állunk neki, szakemberrel érdemes beszélni az ötleteinkről, a kivitelezés mikéntjéről, utána ráérünk a megvalósítás részleteit vadászni az interneten – pontosan azért, hogy legyen egy biztos alapunk, hogy meg tudjuk szűrni a jótanácsokat a rosszaktól.

Először érdemes papírra vetni ötleteinket és lerajzolni elképzeléseinket: mekkora kemencét szeretnénk kialakítani, legyen-e mellette – egybe vagy külön megépítve – munkaasztal, amire lehet pakolni, netán a tészta gyúrását is meg tudjuk oldani, vagy a begyújtáshoz használandó faanyagot lehessen benne tárolni. Az anyagköltség kiszámítása érdekében is célszerű rajzolni, jobban kitűnik, hogy mire lesz szükségünk az építés során.

Az építés előtt érdemes megfontolni: a fahasábok számára lesz-e tárolórész
Fotó: Shutterstock

A kialakításnál tégla kell a kemencetesthez, azonban nem árt, ha azt alapra helyezzük: kőre, téglára vagy betonra. A sütőtérnél viszont kerülni kell a betont, a samottot, a vasból készült anyagokat és a cementhabarcsot is! Használatuk esetén ugyanis a sütőrész nem fog megfelelő módon „bemelegedni”, vagy megszenesítené a kenyerünket, pizzánkat – mint például a samott a túl gyors hőleadás miatt.

A tervezést és a hozzávalók beszerzését követően az alapozás és a lábazat elkészítése a feladat. Érdemes figyelni arra, hogy utóbbi magassága a konyhapultunk magasságával nagyjából egyezzen meg: így válik kényelmessé a kemence használata! Ezután a tűztér alatti rész kialakítása következik: két sor tégla között törött üvegdarabokkal töltsük fel a helyet, majd agyag és homokréteg kerüljön rá, végül fugázott téglasor.

Amint készen vagyunk a lábazattal jöhet a fal felépítése: elülső, hátulsó és oldalsó falak, valamint a kemence ajtajának kiépítése, majd felfelé, az egyre szűkülő füstelvezető falazása.

Ha elkészültünk, hagyjunk időt a száradásnak: egy hetet szánjunk arra, hogy a kemence falai megfelelő módon szárazak legyenek mielőtt elkezdenénk begyújtani benne. Szakemberek figyelmeztetnek arra is, hogy első alkalommal csak kis lángot égessünk benne: hadd száradjon ki teljesen a kemencénk, majd a második hét leteltével fűtsünk nagy hővel, amely megfelelően kiégeti a sütőteret!

A felsorolt lépések természetesen csak alapok voltak, egy kemence kialakítására érdemes időt és energiát szánni: hogy a családi, baráti összejöveteleket bosszúság nélkül, kellemes légkörben, jó ételek mellett tudjuk megrendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában