Különleges alkalom

2019.03.18. 07:00

Két új díszpolgár és egy himnusz – Március 15-i ünnepség Sében

Különleges volt a március 15-ei ünnepség a településen: díszpolgárokat avattak és bemutatták a falu himnuszát.

VN

Sörös István polgármester, Sey Gábor, Sé első díszpolgára, dr. Károlyi Mária és Csider Sándor új díszpolgárok Fotó: UT/Vas Népe

Nagy volt a nyüzsgés a faluházban: díjazottak, fellépők és a közönség tagjai is önfeledten csevegtek egymással. Amikor azonban elérkezett a kezdés időpontja, szinte egyszerre hallgatott el a tömeg. Szabó Laura elszavalta Petőfi Sándor A nép nevében című versét, majd Sörös István, a település polgármestere lépett a hallgatóság elé.

Sörös István polgármester, Sey Gábor, Sé első díszpolgára, dr. Károlyi
Mária és Csider Sándor új díszpolgárok Fotó: UT/Vas Népe

A faluvezető ünnepi beszédében szólt a település múltjáról, részleteket hallhattak a jelenlévők arról, mi történt a térségben 1948 tavaszán. Mint mondta, kétszáz ember élt akkor „Kis Sé és Nagy Sé” településeken, hetedannyian, mint napjainkban. Azon a tavaszon árvíz is pusztított, nem lehetett kihajtani az állatokat, és a híd is megrongálódott. Az ott élők márciusban már végeztek a metszéssel, és várokozással néztek a tavasz elé, változást akartak – elevenítette fel a múlt pillanatait a polgármester. Mondandóját azzal zárta, hogy felhívta a figyelmet: nekünk nem kellett megküzdenünk a szabadságért, nem szabad visszaélnünk azzal, amiért ennyi ember adta életét.

A köszöntő után a helyi Csillagvirág Citerazenekar adott műsort, Kossuth-nótákból válogatott produkcióval szórakoztatták a közönséget. A jelenlévők közül többen a fellépőkkel együtt énekelték az ismert dalokat.

De a hagyományok felelevenítése itt nem ért véget: az Ungaresca néptáncegyüttes tagjai is színpadra léptek. Perdültek a szoknyák, lebegtek a szalagok, mindenkit elvarázsolt az előadásuk. Pedig az est fénypontja még hátravolt: kihirdették Sé legújabb díszpolgárait.

Az elismerést dr. Károlyi Mária régész és Csider Sándor költő, nyugalmazott egyetemi tanár vehette át. Dr. Károlyi Mária végzett ásatásokat a faluban, munkásságával külföldön is ismertté tette az itt talált gazdag leleteket. Csider Sándor pedig közösségépítő munkájával az elmúlt évtizedekben sokat tett a helyiek mindennapjaiért. Programokat, rendezvényeket, táborokat szervezett.

Végül bemutatták a Séi dalt, a település új himnuszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában