korszerű épületek

2019.03.27. 20:04

Korszerű rendelők Szombathelyen – Környezetbarát és takarékos üzemmódban működnek

Megújultak a rendelők: a háziorvosok már korszerű épületekben dolgozhatnak a Váci utcában és a Jáki úton. Ráadásul a rendelők környezetbarát és energiatakarékos módon üzemeltethetők.

Lakosi Gabriella

Dr. Puskás Tivadar polgármester és Ágh Ernő képviselő a Jáki úti rendelőnél Fotó: Cseh Gábor

Egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítése – ez annak a pályázati projektnek a címe, amelynek segítségével sikerülhetett a felújítás. Az önkormányzat 2015 áprilisában fogadta el Szombathely klímavédelmi és energiai stratégiáját. Ebben a dokumentumban leszögezték: csökkenteni szeretnék az üvegházhatású gázok kibocsátását a városban. A célok között szerepel, hogy a városi fenntartású intézmények közül minél több használja a megújuló energiaforrásokat.

A mostani fejlesztések illeszkednek ebbe az elképzelésbe, ugyanis mindegyik a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve készült el. A korszerűsítés két rendelőt érintett. A Váci utcában és a Jáki úton is dolgoztak a szakemberek. Előbbi helyszínen jelenleg öt felnőtt háziorvosi, két gyermek háziorvosi, két fogászati rendelő és három védőnői szolgálat működik. Az épület hagyományos magas tetős, téglafalas. A homlokzati felület és a zárófödém nem volt szigetelve, a fűtési rendszere pedig nagyon elavult volt. Rengeteg energia kellett a fenntartásához, sokba került a fűtés is. Korábban már lecserélték az ablakokat, ezzel próbáltak javítani a szigetelésen és csökkenteni a számlák összegén. Az igazi megoldást viszont ez a projekt hozta el. Új hőszigetelést kapott az épület, a meleg vizet pedig külsőlevegős hőszivattyúval nyerik. Az áramért sem kell majd annyit fizetni itt a jövőben: új napelemes rendszert is telepítettek. A kivitelezési munkák 2017 november elején kezdődtek és nemrég fejeződtek be. Összesen valamivel több mint 71 millió forintba került itt a felújítás.

Dr. Puskás Tivadar polgármester és Ágh Ernő képviselő a Jáki úti rendelőnél Fotó: Cseh Gábor

A Jáki úti orvosi rendelőkben jelenleg három felnőtt háziorvos és egy gyermekorvos fogadja a betegeket, valamint három védőnői szolgálat is működik az épületben. Itt ugyancsak hőszigetelték a külső lapos tetőt és a padlást, valamint új nyílászárókat is beépítettek. A fűtési rendszerbe külsőlevegős hőszivattyút, a radiátorokra pedig termosztatikus radiátorszelepet telepítettek.

A villamosenergia-fogyasztást pedig részben fedezi majd a 15 kWp teljesítményű napelemes rendszer. A kivitelezési munkák 2017-ben kezdődtek, a beruházás 89 millió forintba került.

A felújított rendelők tehát nemcsak megszépültek, de korszerűek és energiatakarékosak is lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában