Húszmillió kell még

2019.03.08. 20:00

Kotorják a Vadása medrét, remélik: lesz nyári szezon

Gőzerővel dolgoznak a Vadása-tó mederkotrásán, remélik, nem lesz eső a napokban – és azt is, hogy kerül még húszmillió forint, hogy ismét tó, nyári úti cél lehessen a Vadása.

Bakos Ágnes

Kránicz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere –a háttérben a meder, ahol zajlik a kotrás. A település vezetője bízik aszáraz időben és abban is, hogy lesz elegendő pénz

Fotó: Szendi Péter

A tó mellett váltják egymást a teherautók, azokra rakják a kimert iszapot. Körülbelül 150 métert „utaztatják” csak, az önkormányzat területe nem messze van, oda terítik, oda kaptak engedélyt. A tó medrébe tett gerendák nélkül elmerülne a gép, sokkal több ugyanis az iszap, mint számították, mutatta Kránicz Ferenc, Hegyhátszentjakab pol­gármestere. – Kilencezer köbmétert becsültünk, annál jóval több van benne. Ha nem is kétszer annyi, de 15 ezer köbméter körül lehet.

Kránicz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere – a háttérben a meder, ahol zajlik a kotrás. A település vezetője bízik a száraz időben és abban is, hogy lesz elegendő pénz
Fotó: Szendi Péter

A tavaly júniusban lezúdult, özönvízszerű eső nyomai­nak eltakarításán dolgoznak, azért kell kipucolni a tó medrét.

– Az 5500 köbméter kimerésére kaptunk támogatást, javul a helyzet persze – mondta. Az iszapmennyiség mellett a szükséges és a rendelkezésre álló pénzt is számolta: a Belügyminisztérium vis maior keretéből 96,5 millió forintot kapott Hegyhátszentjakab, ehhez 20 millió forintot tesznek hozzá saját erőből. És még 20 millió forint körüli összegre lenne szükség.

A medertakarítás után megcsinálják a gátat. – A túlsó felét elvitte az ár, azt helyre­állítjuk, létesül egy árapasztó a közepében, a túlsó fele is újra lesz építve – mutatott körbe Kránicz Ferenc. Május 15-ére kell végezni, kilencvennapos szerződést kötöttek a vállalkozóval, és nem mellékesen a nyárra nyitnának. A kérdésre, hogy lesz-e szezon 2019-ben a Vadásánál, Kránicz Ferenc azt mondta: – Szeretnénk! Már csak mintegy 20 millió forint hiányzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában