Kutyatámadás

2019.03.06. 20:21

Kutyások háborúja – Békés sétának indult, kórházi kezelés lett a vége

Február közepén történt az a kutyatámadás Szombathelyen, aminek sebesültje máig kórházba jár kezelésekre. Az érintettek között nincs egyetértés abban, hogy mi és hogyan történt.

Lakosi Gabriella

Németh András és szeretett kutyája, Lajos. Rendszeresen sétálnak abban az utcában, ahol a támadás történt

Fotó: Szendi Péter

Szombathely egyik legcsendesebb városrészén járunk, családi házas övezet a Bagolyvár felett. Kertes házak sorakoznak, sok helyen kutyus is szaladgál. Itt történt támadás. Németh András, mint mindig, ezúttal is Lajossal, szeretett kutyájával indult szokásos sétájára, a kiskertjük felé. Ekkor értek el ahhoz a házhoz, ahol két akita kutya él. András azt mondja: szerinte nem biztonságos itt a kerítés. Állítása szerint a ház tulajdonosával már többször szóváltásba került emiatt. Úgy véli, sokszor kiszökik Maci, a tízéves ivartalanított kan akita kutya.

A támadás napján biztosan kint volt a kutya: Maci és Lajos pedig összeverekedtek. Hogy ezután mi történt, arról eltér a két gazda beszámolója. András verziója szerint pórázon volt a kutyája, az akita úgy támadt rá Lajosra. Ekkor lépett közbe András, aki először levette a pórázt a saját négylábújáról, majd a kutyáját védve ütni kezdte Macit. Ettől a kutya még jobban megvadult, és már András ellen fordult. Komoly sérüléseket okozott, a földön is húzta a férfit. Maci végül feladta, ekkor menekültek be a közeli kiskertbe, hívták a mentőket. Amikor kiérkezett a segítség, szintén megjelent a kutya, az egészségügyi dolgozók ekkor az autóba menekültek András szerint.

Seffer Péter nem volt otthon, amikor az eset történt, de nem tartja agresszívnek egyik kutyáját sem
Fotó: Szendi Péter

A rendőrök is a helyszínre érkeztek, később kiderült, a férfi nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett az összetűzésben. Kezén és a lábán is olyan harapásnyomok vannak, amik miatt még hetekkel az eset után is rendszeres látogatója a kórháznak, szinte napi ellátást igényelnek a sebei. Ráadásul lehet, hogy egy kisebb műtétre is szüksége lesz. Azt mondta, ő csak annyit szeretne elérni, hogy az eset után végre tényleg cseréljék ki a kerítést.

Seffer Péter, az akiták gazdája viszont azt állítja: a kutyái soha nem szoktak kiszökni. Néhány szomszéddal is beszéltünk, ők sem találkoztak még az utcán Macival. Most viszont annyi biztos, hogy az állat az ominózus napon mégis elhagyta a kertet. Péter azt is mondta, az állatok nem agresszívek. Ráadásul Maci már öreg és már rég ivartalanították, kizártnak tartja, hogy emberre akart volna támadni.

A feleségével külföldön tartózkodtak azokban a napokban, amikor az eset történt, egy rokon járt rendszeresen ellátni a két kutyát és a macskájukat. Akkor éppen senki nem volt a házban. Péter szerint az épület előtti verandán történt a verekedés, ami így magánterületnek minősül. Ott is találták akkor a vérnyomokat.

Németh András és szeretett kutyája, Lajos. Rendszeresen sétálnak abban az utcában, ahol a támadás történt
Fotó: Szendi Péter

Szerinte ráadásul Lajos – Németh András kutyája – póráz nélkül volt. Úgy véli: ha András nem kezdi el szíjjal és bottal ütni a kutyáját, az nem vált volna ilyen agresszívvé. Szerinte a kerítéssel nincsen probléma, Maci pedig – ha a gazdáék nem tartózkodnak otthon – amúgy is láncon van. – Na nem mintha az embereket félteném tőle – teszi hozzá. Az állatot félti a járókelőktől, mert előfordult már, hogy megmérgezték egy kutyájukat – és szerinte Macinak is adott már valaki patkánymérget. Nem szeretné, ha az akita a kerítés közelébe jutna, és így ki lenne téve a rosszakaróknak. Az ominózus napon is láncon volt az állat, valószínűleg elszabta – így jutott ki.

Amikor tudomásukra jutott, mi történt, azonnal hazaindultak, pár óra múlva már fel is keresték Andrást. Péter egyébként kártérítést is fizetne, de úgy érzi, a férfi nem a megegyezésre törekszik.

Az a benyomása, hogy András előadásában időközben túl sokat változott a támadásról szóló történet. Németh András a jegyzőnél és a rendőrségen is tett feljelentést az eset után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában