Olvasói panasz

2019.03.12. 20:00

Meghoztuk a mamát – Értesítés nélkül szállították haza az idős asszonyt

Nem tudtak készülni idős, beteg hozzátartozójuk kórházból való hazaérkezésére, mert nem értesítették őket, panaszolta olvasónk. Az ügyben megkerestük a szombathelyi kórházat.

VN

A belgyógyászatról engedték haza

Fotó: Horváth Balázs

Tüdőgyulladással került be két hete pénteken a Markusovszky kórház belgyógyászati osztályára a szombathelyi Balogh Árpádné édesanyja, Vörös Lajosné. A nyolcan év feletti asszonyt, aki demens, mozgássérült és magatehetetlen, egyedül se enni, se inni nem tud, rendszeresen látogatták a hozzátartozói, a rá következő hétfőn beszéltek a kezelőorvosával is, aki akkor azt mondta: javultak az idős nő laborértékei, csökkent a szervezetében a gyulladás, de szerdára még kontrollröntgent ígért, attól tette függővé, hogy a páciens hazamehet-e vagy sem. Múlt szerdán délután is készült a család a kórházba, ehelyett délben betegszállítók csengettek a házuknál, és annyit mondtak: meghoztuk a mamát.

– Szerencse, hogy a férjem otthon volt. Kétségbeesve hívott, hogy mit csináljon. Én a munkahelyemről kéredzkedtem el, ugyanis bennünket senki sem értesített, hogy hazaszállítják az édesanyámat – panaszolta Balogh Árpádné, aki elkeseredésében felhívta a kórházat, hogy adjanak magyarázatot a történtekre. – Az orvos elismerte a hibáját. Azt mondta: ő is emberből van, hibázhat. De azt is hallottuk, hogy kellett valakinek a hely, állítja a beteg lánya. Hozzátette: – Mindennap kötöztem anyám lábát egy korábbi eséséből adódóan és gondozónőt is fogadtunk mellé, mert nem lehet egyedül hagyni. Amikor bement a kórházba megitatni a mamát, ő sem találta a gondozottját az ágyban. A nővérek annyit mondtak: „Jött két férfi, és elvitte”.

A belgyógyászatról engedték haza
Fotó: Horváth Balázs

Balogh Árpádné és a férje azzal is szembesült, hogy az édesanyjának eltűnt a speciális ortopéd papucsa, amit öt éve akkor kapott, amikor combnyaktörést szenvedett. Ez azért volt számukra kellemetlen, mert amikor lábra állítják az idős nőt, csak abban tud menni, másban nem. Ők a fiókba tették, elkeveredett, aztán végül szerencsére előkerült a papucs. Senkinek sem akar kellemetlenséget, de embertelennek gondolja ezt az eljárásmódot az idős asszony lánya, ezért kért magyarázatot.

Az ügyben a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházhoz fordultunk, ők a panaszt kivizsgálták. A kezelőorvos hibázott, hogy nem értesítette az adott beteg hozzátartozóit, ezért elnézést kérnek. A kezelőorvos az eset miatt figyelmeztetésben részesült, megkeresésünkre ezt a választ kaptuk prof. dr. Nagy Lajos főigazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában