Közgyűlés frissítve

2019.03.27. 09:46

Elfogadták a költségvetést

11 igen és 10 tartózkodás mellett Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a város 2019. évi költségvetését elfogadta.

VN

Fotó: Unger Tamás

Dr. Puskás Tivadar több órás vita, újabb 32 módosító javaslat és rövid szünet után bocsátotta szavazásra a kérdést: előbb a 130 módosító javaslatról egyben voksoltak a közgyűlési tagok. A Fidesz–KDNP frakció tagjai tartózkodtak a szavazásnál, mivel – ahogy Lendvai Ferenc előtte elmondta – a módosítók között volt olyan, amit nem tudtak támogatni. Az ellenzéki többség azonban jóváhagyta a 130 módosító javaslatot. Ezt követően a tegnapi ülésen tett újabb 32 módosításról egyenként döntöttek: a Fidesz–KDNP frakció tagjai által javasoltakat jellemzően elutasította az ellenzéki többség. Ennek megfelelően 11 ellenzéki igen szavazattal hagyták jóvá Szombathely 2019. évi költségvetését.

19.09

Elfogadták a költségvetést

11 igen és 10 tartózkodás mellett Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a város 2019. évi költségvetését elfogadta.

Korábban dr. Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett: két költségvetés-tervezet fekszik a közgyűlési tagok előtt. Az első, polgármester által benyújtott tervezetről a vitát legutóbb csak felfüggesztették, arról szavazás nem történt. A másik rendelettervezet pedig tartalmazza már a legutóbb megfogalmazott 130 módosító javaslatot. A mostani közgyűlésen utóbbihoz érkezett további 32 módosító javaslat.

Dr. Károlyi Ákos jegyző kérdésre elmondta: két út is járható. Szavazhatnak a polgármester által eredetileg beterjesztett rendelet-tervezetről, és a 130 módosító javaslatot tartalmazó rendelet-tervezetről szavazhatnak, és utána a mai, 32 módosító javaslatról.

Dr. Puskás Tivadar ezután szavazásra bocsátotta: előbb a 130 módosító javaslatról egyben szavazott a közgyűlés, a Fidesz frakció tagjai tartózkodtak a szavazásnál. Lendvai Ferenc szavazás előtt kiemelte, mivel a 130 módosító között van olyan, amit nem támogatnak, ezért tartózkodtak. 11 igen szavazattal jóváhagyták az előterjesztést.

A 32 módosító javaslatról egyenként döntöttek: a Fidesz-KDNP frakció tagjai által javasoltakat jellemzően elutasította az ellenzéki többség.

A végszavazás előtt Lendvai Ferenc hangsúlyozta, vannak hibák a költségvetésben, amik nem kerültek javításra, ezért a Fidesz-KDNP frakció tartózkodni fog.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) úgy reagált, teljesen rendben van a költségvetés. Ezt fogalmazta meg dr. Nemény András (Éljen Szombathely – MSZP – DK – Együtt) is.

17.50

Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint kampányköltségvetést nyújtott be a dr. Nemény András vezette ellenzéki frakció. A Szompark Kft. FEB tagjaként beszélt a cég éves támogatásának 30 millió forinttal tervezett csökkentéséről, ami szerinte annak működését veszélyezteti. Szólt a béremelésről, az elvándorlás problémájáról, a zöldterületek növekedéséről, az új öntözőrendszerek kiépítéséről, valamint arról, hogy a forráselvonás veszélyezteti az esetleges gépbeszerzéseket.

Kántás Zoltán Vadvirág óvoda fejlesztését érintő módosítást is mondott: kerüljön be a költségvetésbe az az 50 millió forint, amivel biztosan megvalósulhat az intézmény beruházása. Emellett a Vásárcsarnok átmeneti működéséhez szükséges 30 millió forint elkülönítését is javasolta, hiszen szerinte a következő önkormányzati ciklus elején, vagyis még idén elindulhat a beruházás.

Sátory Károly (Fidesz-KDNP) képviselő a Felsőőr és Babits Mihály utcák által határolt parkban a játszótér felújítását és új rekonstrukciókat javasolt.

Lendvai Ferenc frakcióvezető (Fidesz-KDNP) a politikai munkatársak eltávolítását kérte számon az ellenzéki frakción, szerinte tombol a vörös terror a városházán, és nincs másról szó, mint politikai tisztogatásról.

Tóth Kálmán önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely – MSZP – DK – Együtt) a déli városrész elmúlt években szerinte elmaradt fejlesztéseit tette szóvá. Hangsúlyozta, az ott élők érdekeit szolgálják a tervezett út-, és járdafelújítások, mivel szerinte ma Szombathelyen az első számú probléma az utak, járdák állapota.

Dr. Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP) visszautasította azt a vádat, hogy Szombathelyen azokban a körzetekben nem volt fejlesztés, ahol ellenzéki a képviselő. Példaként említette a Haladás sportkomplexum építését, ami az utóbbi évek legnagyobb városi beruházása volt, és ahol ellenzéki az önkormányzati képviselő.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint biztosan lesz duplikáció a tervezett út-, járdafelújításoknál és a játszótér fejlesztéseknél, hiszen a mostani költségvetésben szereplő fejlesztések között van, ami a CLLD projektben is benne van, valamint a korábban tervezett, több mint 500 millió forintos út-, járdaberuházások között is szerepel. A költségvetés elfogadása esetén ezeket össze kell fésülni – emelte ki az alpolgármester.

Sátory Károly (Fidesz-KDNP) az Aréna utcai óvoda beruházásra fordítandó 50 millió forint visszaemelését kérte a költségvetésbe, hogy ezzel ne veszélyeztessék a felújítás megvalósulását.

Dr. László Győző (Éljen Szombathely – MSZP – DK – Együtt) szerint nem kampányköltségvetést készítettek, olyan javítások, beruházások finanszírozására különítettek el forrást, amik régóta jelenlévő és megoldásra váró problémák voltak. Szerinte ezek nem rossz célok, amiket szeretnének elérni, hiszen a lakók által megfogalmazott igényeket számszerűsítették.

Dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) úgy reagált, a költségvetési forrást sokféleképpen el lehet osztani. Prezentációjában is arra hívta fel a figyelmet, hogy mely területekről kívánják elvonni a forrást a több útfelújítás miatt. Aláhúzta: nem szabad a szombathelyiek életét veszélyeztetni, és számukra a biztonságot garantálni.

Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP) ehhez hozzászólva megismételte, az útfejlesztésre fordítandó plusz ötszázmillió forintot máshonnan kell finanszírozni, így például a Szompark Kft.-től vonnak el forrást .

Molnár Miklós a Szombathelyi Köznevelési Gamesz és a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ vezetője fizetésének megemelésére tett javaslatot: 600 ezer forintról 800 ezer forintra. Hangsúlyozta, az emelés plusz költségvetési forrást nem igényel.

Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) az ELTE részére a pénzügyi támogatás visszaadását javasolta.

16.24

Illés Károly alpolgármester (Fidesz-KDNP) a HVSE és a Haladás Labdarúgó Kft. éves támogatásának jelentős csökkentését találta aggasztónak: az szerinte a sportkomplexum üzemeltetését veszélyezteti. Az elvont 107,5 millió forintos összeg felének pótlására tett javaslatot.

Rettegi Attila (Fidesz-KDNP)Oktatási és Szociális Bizottság elnökeként elmondta, a bizottság támogatta a polgármester által benyújtott előterjesztést, majd a fiatalokat érintő elvonásokat kérte számon dr. Nemény András frakcióvezetőn.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) szerint az adott költségvetés olyan, mint egy torta, mindenki másként osztaná el. Ez, a módosításokkal benyújtott költségvetés véleménye szerint ugyanúgy egyensúlyban van, mint a polgármester által beterjesztett. Újabb módosításokat is javasolt. Eszerint a polgármesteri kabinet megmarad, a politikai munkatársak számának 6 fővel történő csökkentését azonban továbbra is javasolta.

Az alpolgármester további módosító javaslatai: bizottságiból kerüljön közgyűlési hatáskörbe az önkormányzati cégek beszámolási kötelezettsége; április elején kapjanak tájékoztatást arról, hogy pontosan mennyibe kerül és hogyan működik a városban a központi orvosi ügyelet. Azt az önkormányzat ugyanis mintegy 100 millió forinttal támogatja. A beszámoló alapján pedig április végén hozzanak döntést az éves támogatási keretről. Áprilisra hozzon üzleti tervet a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő NKFt. ügyvezetője, az alapján lehet beszélni a 2019. évi önkormányzati forrásigényről.

Molnár Miklós szerint már látszik, hogy a Vásárcsarnok építése idén nem fog elindulni, ugyanez igaz az egészségügyi alapellátóra is, így azokhoz nem kell költségvetési forrást elkülönítenie 2019-ben az önkormányzatnak.

Az alpolgármester kiemelte, az Aréna óvoda esetében a fejlesztési forrást biztosítják, és maradnak a szombathelyi városi internetes portálokra, a Szent Márton plasztik kártyára, és a kamerarendszer további fejlesztésére szánt pénzösszeg a költségvetésben. Molnár Miklós végül leszögezte, a polgármesteri javaslatokat áprilisban újabb körben tárgyalhatják.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz_KDNP), a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke a kulturális intézményeket érintő forráselvonásra hívta fel a figyelmet. Az Agora Kulturális Központ és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum éves önkormányzati támogatását 20-20 millió forinttal csökkentené az ellenzék.

- Nem az érdeket, hanem az értéket kell szolgálni – idézte Mindszenty József hercegprímást Koczka Tibor alpolgármester a tervezett új feladatellátási szerződések megkötése kapcsán. Az alpolgármester kiemelte, szerinte biztos, hogy lesz költségvetése Szombathely városának, csak az a kérdés, hogy milyen. Nincs kétsége afelől, hogy az ellenzéki önkormányzati képviselők körzetében működő civil szervezetek idén nagyobb támogatást kapnak e javaslat szerint. Fontos azonban, hogy a megemelt keretösszeget felelősséggel költsék el.

15.27

Folytatódik a szombathelyi közgyűlés. A város 2019. évi költségvetési rendelet-tervezetét tárgyalják a képviselők.

Dr. Puskás Tivadar hangsúlyozta, legutóbb 130 módosító javaslat érkezett az ellenzéki képviselőktől a költségvetési rendelet-tervezethez, így annak tárgyalását felfüggesztették. A polgármester elmondta, hogy a február 15-én benyújtott költségvetési tervezet a város és az itt lakók érdekét szolgálja, biztosítja a város intézményeinek biztonságos működtetését, ahhoz a szükséges egyeztetések lezajlottak, nem tervez hiánnyal, és hitelfevétellel, és fedezetet nyújt a fejlesztésekhez.

Dr. Puskás Tivadar az ellenzéki módosító javaslatok veszélyeire hívta fel a figyelmet: az egészségügyi és a közbiztonságot veszélyezteti, problémát okoz az oktatási ágazatban és a polgármesteri hivatal működésében, a fejlesztések terén, továbbá a sport és a kultúra területén is nehézséget okoz.

Egészségügyben az orvosi ügyelettől tervezett 32 millió forintos elvonásra hívta fel a figyelmet, ez a polgármester szerint a korábbi ellátási színvonalának csökkenését okozza. Példaként a kiérkezési idő hosszabbodását említette.

A polgármester szólt arról is, hogy az egészségügyi alapellátó eszközbeszerzésénél a 150 millió forintos elvonás az egész beruházás megvalósulását veszélybe sodorja. 10-10 millió forinttal kevesebb jutna az ellenzék javaslata szerint oltásvakcinára és a Segítés városa programra.

A Jóléti Alapítvány éves támogatása 7 millió forinttal lenne kevesebb, a polgármester szerint olyan emberektől vonják el a támogatást, akiket támogatni kell és érdemes.

A módosító javaslatok elfogadása esetén a térfigyelő kamerarendszer működtetésére és fejlesztésére összesen 14 millió forinttal jutna kevesebb. Az oktatás területén az Aréna óvoda fejlesztésénél 50 millió forinttal, a Vadvirág óvoda csoportszoba bővítésére ugyancsak 50 millió forinttal fordítanának kevesebbet. A diákönkormányzat éves támogatása 4 millió forinttal csökkenne.

Az ELTE pedagógusképzésére 30 millió forintot fordítana a városvezetés, az intézmény energetikai fejlesztésére pedig további 30 millió forintot. Az ellenzéki indítványok ezt is érintik, elvennék.

A polgármesteri hivatal informatikai és egyéb eszközbeszerzésére 20 millió forinttal, a politikai munkatársak szabadság megváltására 6 millió forinttal jutna kevesebb. Az ellenzék indítványozta a polgármesteri kabinet megszüntetését és az önkormányzati tanácsadók, főtanácsadók létszámának csökkentését, összesen hat fővel.

A sport területén a HVSE és a Haladás Labdarúgó Kft. részére nyújtandó támogatást 107,5 millió forinttal csökkentené az ellenzék.

Dr. Puskás Tivadar végül javasolta a február 15-én benyújtott eredeti költségvetési rendelet-tervezet elfogadását, mivel az szerinte jobban szolgálja a szombathelyiek érdekeit, mint a módosítókkal tűzdelt költségvetés.

Dr. Nemény András hozzászólásában elmondta, jobb utakat, járdákat, játszótereket, buszmegállókat terveznek, emellett bérlakásépítési programot indítanának. Ezt tartalmazzák a költségvetési módosításaik. Hangsúlyozta, a városban semmilyen fejlesztés nem marad el, és minden cég és intézmény működése rendben lesz.

Dr. Puskás Tivadar arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzék 160 millió forinttal több iparűzési adóbevétellel számol. Az építőipar kapacitása szűkös, nem biztos, hogy az út- és járdaépítési tervet meg lehet valósítani, így az csak ellenzéki kampánycélokat szolgál.

Lendvai Ferenc frakcióvezető (Fidesz-KDNP) szerint ” az ellenzék költségvetés-tervezete olyan, mint a „látványpékség”.

Balassa Péter képviselő (Jobbik) a hivatali dolgozók illetményalapjának emelését említette, amit ugyancsak tartalmaznak a módosító javaslatok. A Haladás Labdarúgó Kft. ma tartja taggyűlését. A mai hírek szerint se fegyver, se paripa, se pénz a klubnál. Külön napirendi pontban javasolja áprilisban tárgyalni a kft. jelenlegi helyzetét. Emellett a Viktória FC csapatát a korábbi 4 millió forinthoz képest 8 millió forinttal javasolja éves szinten támogatni.

12.55

Nemet mondtak a visszavonásra: ezzel kettő, a költségvetéssel kapcsolatos, március 13-án hozott, aztán a polgármester által ismét megtárgyalásra javasolt határozat hatályos lett.

Az egyik szerint be kell építeni a költségvetési rendeletbe a nem a fideszes képviselők által március 13-án tett módosító javaslatokat.

A másik szerint Molnár Miklós alpolgármester bevonásával kell készíteni a költségvetést.

12.30

A közgyűlés a 2019. március 13-i ülésén a Kárpáti Kelemen utca forgalomlassításával kapcsolatban úgy döntött: „a Kárpáti Kelemen utca tekintetében addig ne kerüljön sor forgalomlassító intézkedések bevezetésére, amíg a Márton Áron utca felújítása meg nem valósul.”

A polgármester azt kérte: ismét tárgyalják meg a határozatot.

Az előterjesztésben a polgármester azt írta: a „Márton Áron utca felújítása rövid időn belül várható, tekintettel arra, hogy a kivitelezésre vonatkozó szerződés megkötéséhez csupán a Miniszterelnökség illetékes főosztályának jóváhagyása szükséges.”

Egy módosítást elfogadtak a napirend kapcsán, eszerint április végére készít a hivatal egy komplex előterjesztést a Kárpáti Kelemen utca csapadékvíz-elvezetéséről, a járda megújításáról. Ezt 12 igen szavazattal és 2 tartózkodással elfogadták a képviselők.

Az eredeti határozatot érvénytelenítették, arról beszéltek a képviselők, hogy a forgalomlassítás tervezése kezdődik meg.

11.40

Március 13-ai ülésén az illegális bevándorlás megakadályozására ideiglenes bizottságot hoztak létre – ennek a megismételt tárgyalása került napirendre.

A napirend vitájában Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) képviselő megismételte, amit már március 13-án elmondott: van a városnak rendvédelmi, bűnmegelőzési bizottsága, ellátja feladatát, felesleges új bizottságot vagy albizottságot alakítani. Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető is megismételte: – Amíg Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, és amíg Puskás Tivadar a polgármester, addig nincs mitől tartani.

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető azt mondta: a bizottsági tagsággal nem jár fizetés, csak munka, és nemcsak az illegális bevándorlást, hanem a letelepedési kötvényeseket is vizsgálja a bizottság, valamint a külföldi vendégmunkásokat is. Ez utóbbi kapcsán arról beszélt: számos vendégmunkás él Szombathelyen, akár garázsokban is, nem tudni hányan.

Az előterjesztésből kiderül:

„A bizottság alakításának célja az illegális bevándorlás megakadályozása. A bizottság konkrét feladata annak megvizsgálása, hogy Szombathely közbiztonsága szempontjából milyen problémákat jelent az illegális bevándorlás. A bizottság tagjai: Kántás Zoltán elnök; Lendvai Ferenc; Sátory Károly; dr. Horváth Attila és Balassa Péter.”

A visszavonást nem támogatták a képviselők, megerősítették a két hete megszavazott határozatot.

 

10.45

Az első napirendi pont vitájában Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető azt mondta: diplomás embereket akarnak lecserélni, pedig hozzáértő emberekre van szükség a bizottságokban. Dr. Puskás Tivadar polgármester azt mondta: ha hozzáértő emberek kerülnek hozzáértők helyére, azzal „előbbre vagyunk”. Szerinte egy bejáratott rendszerbe „belenyúlni” veszélyes. – Ha van egy sikeres csapat, akkor ne változtass – fogalmazott.

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) azt válaszolta, nem a diploma teszi az embert. A javaslatuk a képviseletről szól. Lendvai Ferenc válasza az volt: a kétkezi munkával senkinek nincs problémája, „demagóg csúsztatás volt”, amit dr. Nemény András mondott.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester felszólalásában úgy fogalmazott: politikai tisztogatásról van szó. – Nem a választók, hanem Molnár Miklós (ProSavaria) akaratából szereztek többséget – mondta Rettegi Attila (Fidesz-KDNP).

Nyolc határozati javaslatot tartalmazott a tagcserékről szóló döntés.

A Vasivíz Zrt. önkormányzat által delegált igazgatósági tagja, Szakács Marcell 2019. április 1. napjától történő visszahívását kezdeményezi, helyette Szalai Bálintot javasolja delegálni.

Visszavonásról szólt a javaslat: 10 igen és 11 nem szavazattal nem vonták vissza a tagcseréről szóló határozatot. Aztán 11 igen és 10 nem szavazattal megerősítették az eredeti határozatot.

A Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. felügyelő bizottságából 2019. április 1. napjától Farkas Csabát visszahívja, helyette Schmidt Andrást delegálja.

Először az eredeti döntés visszavonásról szólt javaslat, azt 10 igen és 11 nem szavazattal nem vonták vissza. Aztán 11 igen és 10 nem szavazattal megerősítették az eredeti határozatot, a tagcserét.

Így döntöttek sorban a többi javaslatról is, ezek alapján a március 13-án született döntéseket megerősítették a tagcseréket illetően.

Ezek még:

A Vas Megyei Temetkezési Kft. felügyelő bizottságából 2019. április 1. napjától Kántás Zoltánt visszahívja, helyette Takács Tamást delegálja.

A Prenor Kertészeti és Parképítő Kft. felügyelő bizottságából Horváth Csaba visszahívását kezdeményezi 2019. április 1. napjától, helyette Csejteiné Sipos Juditot delegálja.

A Vasivíz Zrt. önkormányzat által delegált igazgatósági tagja, Kondor János 2019. április 1. napjától történő visszahívását kezdeményezi, helyette Németh Ákost delegálja.

A Szombathelyi Képző Központ Kft. felügyelő bizottságából 2019. április 1. napjával Sátory Károlyt visszahívja, helyére Gaál Józsefet választja meg.

A Szombathelyi Parkfenntartási Kft. felügyelő bizottságából 2019. április 1. napjával Vörös Lajost visszahívja, helyére Koroknyai Sándort választja meg.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. felügyelő bizottságából 2019. április 1. napjával kezdeményezi dr. Takátsné dr. Tenki Mária visszahívását, Nagy Donát megválasztását javasolja. Ugyanezen határozati javaslat része, hogy a „közgyűlés felhatalmazza a SZOVA Zrt. vezérigazgatóját, hogy a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. taggyűlésén a fenti döntést képviselje”.

9.45

NAPIRENDI javaslatok döntései:

A Haladás sportkomplexum bérleti szerződéséről szóló előterjesztést tárgyalják meg utolsó nyílt napirendi pontként: 11 igen és 10 nem szavazattal elfogadták.

A Szombathelyi Hírlap névhasználatával kapcsolatos napirendipont-javaslatot 11 igen 10 nem szavazattal elfogadták.

Az szmsz tárgyalására vonatkozó napirendi javaslatot 11 igen és 10 nem szavazattal elfogadták, akárcsak a napirendi pontok sorrendcseréjét.

Aztán az egész napirendről szavaztak: 11 igen és 10 tartózkodás mellett elfogadták.

Vagyis a közgyűlés első témája:

„2.a) Javaslat önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok igazgatóságát és felügyelő bizottságát érintő közgyűlési határozatok ismételt megtárgyalására”

 

9.20

Napirend előtti felszólalásra senki nem jelentkezett.

Az első napirendhez dr. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szólalt fel: napirendi cserét javasol. És azt is: a hármas napirendi pont legyen az szmsz módosítása. Aztán negyedik napirendipont-javaslata volt, hogy a Szombathelyi Hírlap című kiadványtól vonják meg a Szombathely név használatának jogát. A Haladás bérleti szerződéssel kapcsolatban azt kérte, Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető tegyen napirendipont-javaslatot.

Dr. Puskás Tivadar ezután elmondta: várta a múlt héten a szombathelyi televízió stábját a Péntektől péntekig című műsor felvételéhez, azonban nem mentek a tévések, „ennyit a szólásszabadságról”, mondta.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában