Fertőzött szúnyogok csípésével terjed

2019.03.20. 07:00

Megyénkben is jelen van a szívférgesség

A szívférgesség már régóta ismert betegség, de Magyarországon csak néhány éve kezdett terjedni. Most már Vas megyében is találtak ilyen eseteket.

Lakosi Gabriella

Dr. Varjú Gábor szerint érdemes időben felkészülni – ez esetben is a legjobb a megelőzés Fotó: VN-archív

Fotó: VN-archív

A betegség könnyen terjed, hiszen fertőzött szúnyogok csípésével jutnak a férgek a kisállatok – kutyák, macskák vagy akár menyétek – szervezetébe. Vasban a közelmúltig nem találtak ilyen esetet. Most viszont már három kutyát is diagnosztizáltak ezzel térségünkben – tudtuk meg dr. Varjú Gábor állatorvostól. Az állatok nem hagyták el a megyét, biztosan itt fertőződtek meg.

Már létezik egy olyan internetes térkép, amelyik Magyarország fertőzöttségét mutatja területi lebontásban. Ezen látszik, hogy az ország egész területe – ha különböző mértékben is, de – fertőzött, hívta fel a figyelmet az állatorvos.

Dr. Varjú Gábor szerint érdemes időben felkészülni – ez esetben is a legjobb a megelőzés Fotó: VN-archív

A megelőzés a legjobb megoldás, hiszen a betegség akár halálos kimenetelű is lehet. A legjobb, ha elriasztjuk a szúnyogokat az erre kifejlesztett cseppekkel vagy nyakörvvel, de kapható tabletta is, amely védettséget nyújt. Ennek beadása előtt viszont el kell végezni egy tesztet, meg kell bizonyosodni arról, hogy az állat nem fertőzött. Ezt egyszerű mikroszkópos vizsgálattal gyorsan meg tudják állapítani az orvosok – mondta dr. Varjú Gábor.

A másik lehetőség egy olyan gyógyszer, amelyik a féreghajtó tablettákhoz hasonlóan kiirtja a még nem kifejlett lárvákat. A szombathelyi állatorvos szerint ez a következő években a kisállattartók egyik nagy problémája lesz, a felelős gazdiknak tehát már most érdemes utánajárniuk a védekezési lehetőségeknek, és állatorvosukkal egyeztetve kiválasztani a legszimpatikusabb módszert.

A szívférgesség külső jegyek alapján nehezen diagnosztizálható, fáradékonyság, nehezebb légzés, légszomj, köhögés jellemezheti, de pontos eredményt csak az állatorvosnál elvégezhető szűrővizsgálatok adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában