Közfoglalkoztatottak szépítik

2019.03.05. 11:30

Nehéz munkát végeznek Szombathely több pontján, szükség van rájuk

Ahogy tavaszodik, a megyeszékhely több pontján bukkannak fel a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. (FÉHE) emblémájával ellátott narancssárga szemeteszsákok. Ezek is a közfoglalkoztatottak munkáját dicsérik.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

A FÉHE Kft. 2016 óta koordinálja a szombathelyi közfoglalkoztatás egy részét. Kezdetben az így foglalkoztatottak száma a kétszázat is meghaladta, ma körülbelül hatvan ember dolgozik a FÉHE foglalkoztatási részlegében, Balassa Imre részlegvezető irányítása alatt.

– Napjainkra már nagyobb a munkás kéz iránti kereslet – magyarázza Németh Klára ügyvezető. – Egyre több embert sikerül visszavezetni az elsődleges munkaerőpiacra. Nekünk elsősorban az a feladatunk, hogy azoknak a rászorulóknak biztosítsunk megélhetést, akiknek egészségügyi vagy pszichés állapotuk miatt erre nincs esélyük. Igaz, hogy nálunk nem keresnek túl sokat, de munkatársaimmal védett környezetet biztosítunk a számukra. A többségük nagyon nehéz fizikai munkát végez, de ellátják őket innivalóval, elemózsiával, és nyáron a nagy déli melegben pihenőt is kapnak. Jó néhánynak a lakóhelye is a Zanati úti hajléktalanszálló. Általában szeretik az itt végzett munkát és ragaszkodnak hozzá, hiszen tudják, hogy számukra nincs más esély a jövedelemszerzésre.

A jelenlegi hatvan közfoglalkoztatott közül néhányan a brikettáló üzemben és a lézergravírozóban dolgoznak, utóbbiban igényes, jól eladható dísztárgyakat készítenek. Néhány asszony telephelyek, autók takarításában tevékenykedik. A többség azon­ban azoknak az önkormányzati cégeknek a munkáját segíti, amelyek a szombathelyi zöldterületekért felelősek.

– Sajnos sok a szemét a közterületeken. Főleg a nagyobb lakótelepekre mennek takarítani az embereink, de ha valahonnan jelzés érkezik nagyobb szennyezettségről, ütemezés szerint pár napon belül oda is ki tudunk szállni – tájékoztat az ügyvezető.

 

Az egyik fűnyíró brigád mentora Horváth Damjan. Elmeséli: emberei most, amikor még füvet nem kell nyírni, kegyetlenül nehéz munkát végeznek. A városi vízelvezető árkokat tisztítják meg az elvadult növényzettől. A társaságtól kapott munkaruhában és védőfelszereléssel, a FÉHE által vásárolt fűrésszel, tuskómaróval, ágdarálóval dolgoznak. Meg is látogatjuk őket: épp a vépi úton, a körforgalom után tisztogatnak egy több méter mély vízelvezető árkot.

A meder oldalát és a rézsűtől számított egyméteres szakaszt kell megszabadítani a bozóttól. Ottjártunkkor a hétfős brigádból ketten a nagyobb fákat döntik, ketten fűrészelnek, a többiek az ágakat hordják és darálják le az ágdarálóval. A vastagabb darabokat félrerakják: felhasogatják majd, szociális tűzifa lesz belőlük.

Gallai Árpád gyakorlottan bánik a nehéz láncfűrésszel. Ő hat éve dolgozik a cégnél, a brigád ebben a felállásban egy éve van együtt, összeszokott a csapat. Elmondja: 54 ezer forintot visz haza havonta. Nem sok, de ez neki pont jó, a hétvégeken még tud egy kis alkalmi munkát is vállalni mellé. Elvált, de egy éve már van barátnője, a Paragvári úton lakik albérletben.

Németh Klára büszke a csapatára. Arra, hogy ezek az emberek milyen sokat tesznek a megyeszékhely tisztaságáért, rendjéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában