VN-Konyha

2019.03.17. 11:30

Nem csak köret lehet az édesburgonya

Napjaink egyik népszerű konyhai alapanyaga az édesburgonya, vagy más néven batáta. A finom, tápláló és egészséges, sokoldalú zöldségféléről még keveset tudunk, ezért Vidos Márió séftől kértünk tanácsokat és recepteket a hasznosításához.

VN

Fölséges pizza készülhet batátából: látványnak se utolsó

Fotó: Vidos Márió

Elöljáróban a mesterszakács a gumók tárolásához és előkészítéséhez osztott meg velünk néhány fontos tudnivalót. Fagy­mentes pincében vagy tíz fok alatti hűvös, sötét helyen az édesburgonya egy hónapig gond nélkül eláll. Hűtőben tárolva azonban megváltozik az íze. Szobahőmérsékleten nem ajánlott hosszabb ideig tárolni, mert a gumók rövid időn belül összetöpörödnek, fonnyadttá válnak. Ha a kelleténél többet hámoztunk meg, műanyag dobozban tegyük a hűtőbe a felesleget: ráérünk 3-4 napon belül felhasználni. Az előfőzés után lefagyasztott édesburgonyát 3-4 hónapig eltarthatjuk.

Az édesburgonyát főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük vagy grillezhetjük. Vízben főzés helyett gőzöljük inkább párolóbetétben, így elkerülhetjük, hogy kioldódjanak belőle az értékes tápanyagok. A zöldségfélékben előforduló béta-karotin jobban hasznosul a szervezetünkben, ha az elkészült étel tartalmaz némi zsiradékot. Ezért gőzölés, illetve párolás után adjunk az édesburgonyához nagyjából egy evőkanál extra szűz olívaolajat. Sütésekor ne hevítsük túl a zsiradékot, mert a 150 foknál forróbb olaj károsítja a hőre érzékeny tápanyagokat! A bio-édesburgonyát nem kell meghámozni, a héjával együtt fogyasztható.

Gyömbérrel, petrezselyemmel
Fotó: Vidos Márió

A batátát ugyanúgy elkészíthetjük, mint a közönséges krumplit. Helyettesíthetjük ve­le a burgonyapürét, a sült burgonyát, a héjában sült vagy a steakburgonyát. De lehet önálló fogások alapanyaga is!

Édesburgonya-krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb édesburgonya, 2,5 dl főzőtejszín, 2 csapott evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál gyömbérpor, 1 csapott mokkáskanál só, 1 csipet őrölt bors, fél marék petrezselyemzöld.

A batátát hámozzuk meg, majd karikázzuk fel. A hagymát vágjuk nagyon apró kockákra, és kevés olívaolajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a burgonyát, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ízesítsük sóval, borssal és gyömbérrel. Kis tűzön pároljuk puhára a burgonyát körülbelül húsz perc alatt. Ha kész, botmixerrel pépesítsük. Tegyük vissza a tűzre, és készítsük el a habarást. Keverjük simára a tejszínt a liszttel, öntsük a forrásban lévő levesbe, közben folyamatosan kevergessük. Hagyjuk egyet rottyanni. Levesbetéttel, apróra vágott petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

Fölséges pizza készülhet batátából: látványnak se utolsó
Fotó: Vidos Márió

Édesburgonya-pizza

Hozzávalók a tésztához: 3 db édesburgonya, 1 bögre zabpehely, 5 dkg sajt, 1 db tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 mokkáskanál só, 1 csipet fehér bors. A feltéthez: 2 dl paradicsomszósz, 10 dkg konzerv gomba, 10 dkg sajt, 1 db paradicsom, 1 db lila hagyma.

Az édesburgonyát héjában főzzük vagy süssük meg (én a sütést javaslom inkább), hámozzuk meg, még melegen törjük össze! Rakjuk hozzá a tojást, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Dolgozzuk össze a masszát, nyomkodjuk kevés olívaolajjal kikent tepsibe vagy pizzaformába. Kenjük meg paradicsomszósszal, előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 10-15 percig. Pakoljuk meg gombával, tegyünk rá sajtot, paradicsomot, lila hagymát, süssük még 15-20 percig, vagy amíg a sajt meg nem olvad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában