2019.03.17. 11:30
Nem csak köret lehet az édesburgonya
Napjaink egyik népszerű konyhai alapanyaga az édesburgonya, vagy más néven batáta. A finom, tápláló és egészséges, sokoldalú zöldségféléről még keveset tudunk, ezért Vidos Márió séftől kértünk tanácsokat és recepteket a hasznosításához.
Fölséges pizza készülhet batátából: látványnak se utolsó
Fotós: Vidos Márió
Elöljáróban a mesterszakács a gumók tárolásához és előkészítéséhez osztott meg velünk néhány fontos tudnivalót. Fagymentes pincében vagy tíz fok alatti hűvös, sötét helyen az édesburgonya egy hónapig gond nélkül eláll. Hűtőben tárolva azonban megváltozik az íze. Szobahőmérsékleten nem ajánlott hosszabb ideig tárolni, mert a gumók rövid időn belül összetöpörödnek, fonnyadttá válnak. Ha a kelleténél többet hámoztunk meg, műanyag dobozban tegyük a hűtőbe a felesleget: ráérünk 3-4 napon belül felhasználni. Az előfőzés után lefagyasztott édesburgonyát 3-4 hónapig eltarthatjuk.
Az édesburgonyát főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük vagy grillezhetjük. Vízben főzés helyett gőzöljük inkább párolóbetétben, így elkerülhetjük, hogy kioldódjanak belőle az értékes tápanyagok. A zöldségfélékben előforduló béta-karotin jobban hasznosul a szervezetünkben, ha az elkészült étel tartalmaz némi zsiradékot. Ezért gőzölés, illetve párolás után adjunk az édesburgonyához nagyjából egy evőkanál extra szűz olívaolajat. Sütésekor ne hevítsük túl a zsiradékot, mert a 150 foknál forróbb olaj károsítja a hőre érzékeny tápanyagokat! A bio-édesburgonyát nem kell meghámozni, a héjával együtt fogyasztható.

Fotó: Vidos Márió
A batátát ugyanúgy elkészíthetjük, mint a közönséges krumplit. Helyettesíthetjük vele a burgonyapürét, a sült burgonyát, a héjában sült vagy a steakburgonyát. De lehet önálló fogások alapanyaga is!
Édesburgonya-krémleves
Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb édesburgonya, 2,5 dl főzőtejszín, 2 csapott evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál gyömbérpor, 1 csapott mokkáskanál só, 1 csipet őrölt bors, fél marék petrezselyemzöld.
A batátát hámozzuk meg, majd karikázzuk fel. A hagymát vágjuk nagyon apró kockákra, és kevés olívaolajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a burgonyát, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ízesítsük sóval, borssal és gyömbérrel. Kis tűzön pároljuk puhára a burgonyát körülbelül húsz perc alatt. Ha kész, botmixerrel pépesítsük. Tegyük vissza a tűzre, és készítsük el a habarást. Keverjük simára a tejszínt a liszttel, öntsük a forrásban lévő levesbe, közben folyamatosan kevergessük. Hagyjuk egyet rottyanni. Levesbetéttel, apróra vágott petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

Fotó: Vidos Márió
Édesburgonya-pizza
Hozzávalók a tésztához: 3 db édesburgonya, 1 bögre zabpehely, 5 dkg sajt, 1 db tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 mokkáskanál só, 1 csipet fehér bors. A feltéthez: 2 dl paradicsomszósz, 10 dkg konzerv gomba, 10 dkg sajt, 1 db paradicsom, 1 db lila hagyma.
Az édesburgonyát héjában főzzük vagy süssük meg (én a sütést javaslom inkább), hámozzuk meg, még melegen törjük össze! Rakjuk hozzá a tojást, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Dolgozzuk össze a masszát, nyomkodjuk kevés olívaolajjal kikent tepsibe vagy pizzaformába. Kenjük meg paradicsomszósszal, előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 10-15 percig. Pakoljuk meg gombával, tegyünk rá sajtot, paradicsomot, lila hagymát, süssük még 15-20 percig, vagy amíg a sajt meg nem olvad.