kortól függetlenül ajánlott mozgásforma

2019.03.09. 07:00

Párterápia és testedzés is lehet a táncóra – Beszélgetés Kónya Péter vasi táncoktatóval

A társastánc segíthet kifejezni önmagunkat és ráadásul az önbizalmat is növeli – ezt vallja Kónya Péter táncoktató.

Lakosi Gabriella

A táncban mindenki megmutathatja önmagát – az alaplépések ismerete még kevés, felszabadultan kell mozogni

Fotó: Horváth Balázs

Ez a mozgásforma újra divatos, nem csak a báli szezonban. Sőt, Kónya Péter tapasztalatai szerint nincs ebben az időszakban több jelentkező, mint máskor. – Minden korosztály művelheti, a tánc mindazok számára ajánlott, akik igényes életmódra törekszenek – hangsúlyozta a szombathelyi táncoktató, aki az órákon nem kifejezetten a lépések tanítására helyezi a hangsúlyt. Inkább megmutatja a résztvevőknek, hogy sokkal többre képesek, mint gondolnák. Nem lehet tíz alkalom alatt elsajátítani egy táncot, náluk ez nem is szerepel a célok között. Van akinek fél év is kell ahhoz, hogy igazán felszabaduljon, pedig ez mindennek az alapja.

A táncban mindenki megmutathatja önmagát – az alaplépések ismerete még kevés, felszabadultan kell mozogni Fotó: Horváth Balázs

– Ha az alaplépéseket ismerjük, az még nem tánc – jelentette ki Kónya Péter. – Fontos, hogy meg merjük mutatni magunkat, ehhez pedig kell a jó közösség, ami itt megvan. Náluk senki nem tartja magát többnek, vagy esetleg kevesebbnek mint a többiek. Mindenki a saját tempójában haladhat egy elfogadó közösségben. Az emberek különbözőek: van, akinek belső félelmei nehezítik a tanulást. A teljesen reménytelen esetek nagyon ritkák. Sokan gondolják, hogy képtelenek táncolni. Ez szinte soha sem igaz. Legrosszabb esetben csak több idő és gyakorlás kell, hogy az illető elengedje magát. Onnantól pedig már egyenes az út. Férfiak és nők közti arány általában kiegyenlített az óráin. Párok és egyedülállók is érkeznek. A közösségük pedig nagyon összetartó és befogadó. Sokszor mini rendezvényekkel is készülnek, így mindenki otthon érezheti magát a próbateremben.

És semmi sem kötelező! Ha valakinek rossz napja van és nem szeretne táncolni, valószínűleg talál magának valakit, akinek elmondhatja problémáit. Párcserés táncokat is próbálnak, de ez sem kötelező. Ugyanakkor az oktató szerint ajánlott. Kónya Pétertől megtudtuk: ha valaki mindig ugyanazzal az emberrel táncol, akkor egy összejövetelen nehézséget okozhat, ha más a párja a parketten.

Ez a mozgásforma az élet más területeire is jó hatással lehet, megkönnyíti a hagyományos szerepvállalást, sokaknál egyfajta párterápiaként is működhetnek a társastánc órák. Felső korhatár pedig nincs, nem lehetünk túl idősek a tánchoz. Mindenkinek figyelembe veszik az aktuális edzettségi szintjét is. Ami pedig szinte észrevétlenül javul, a jó hangulatban ugyanis a táncosok nem „kötelező edzésnek” élik meg az órákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában