Megszűnésről nincs szó

2019.03.07. 14:00

Senki se nőjön fel egyedül – Szakmai átalakuláson megy keresztül a kőszegi SOS gyermekfalu

Megszűnésről nincs szó, a gyerekek érdekét szolgálja a szakmai átalakulás, amin most keresztülmegy a kőszegi SOS gyermekfalu.

Tóth Kata

A kőszegi gyermekfalu tavalyi születésnapi ünnepségén

Fotó: VN-archív/Szendi Péter

Legutóbb tavaly nyár végén írtunk a kőszegi SOS gyermekfaluban tervezett változásokról. Megújulásuk lényegét akkor úgy foglalták össze: „a nevelőszülői családok a következő három évben Kőszegen és Kecskeméten is fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, nem SOS-es családok mellé, mondván: az integráció jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását.” Az utóbbi hetekben a helyi és az országos médiában többször felröppent a hír: megszűnik az intézmény. Lapunkhoz eljuttatott közleményükben egyértelműen cáfolják ezt, ugyanakkor megerősítik: fontos szakmai átalakuláson megy keresztül a gyermekfalu.

„A következő években arra törekszünk, hogy támogatóink segítségével önfenntartóvá váljunk. Tárgyalásban vagyunk a magyar állammal is, akik nyitottan állnak a kérdéshez, hiszen állami feladatot ellátó gyermekvédelmi szervezetként a szülők nélkül élő magyar gyerekek helyzetének megoldása közös cél. Az átalakulás másik indoka a pénzügyi támogatás alakulásától független, a gyerekek érdekeit szolgálja.” Közleményükben megerősítik a korábban elmondottakat: az SOS ingatlanjaiban lakó nevelőszülői családok saját házukba vagy lakásukba költöznek, vagy akár az SOS ingatlanjait is bérelhetik. A nem eléggé kihasznált, költséges ingatlanokat és használaton kívüli telkeket értékesítik, az így befolyt összeget teljes egészében a magyar SOS-ben élő gyerekekre fordítják, mindebben együttműködnek a városvezetéssel. Továbbá: csökkentik a nevelőszülőknél lévő gyereklétszámot, hogy kisebb legyen a teher a családon, és minél több figyelem a gyerekeken.

A kőszegi gyermekfalu tavalyi születésnapi ünnepségén
Fotó: VN-archív/Szendi Péter

Ez azt is jelenti, hogy szeretnék növelni a nevelőszülők számát, hiszen változatlanul közel 400 gyermekről szeretnének gondoskodni. Most olyan nevelőszülőket keresnek, akik saját ingatlanukban gondoskodnának az SOS-be került gyerekekről. Azt vallják, bárkiből válhat jó nevelőszülő, de vannak azért feltételek: a büntetlen előélet, a 24 év feletti életkor, a nevelőszülő lehet nő vagy férfi, egyedülálló vagy házas, lehet emellett munkája, vagy vállalhatja a feladatot főállásban is. Maga dönti el, hogy hány gyereket vállal, de rendelkeznie kell száraz, tiszta, fűthető lakással, külön gyerekszobával, gyerekenként legalább hat négyzetméter térrel. Kitétel még, hogy a nevelőszülőnek a gondozott gyermeknél legalább 18 évvel idősebbnek kell lennie, de nem lehet nála ötven évvel idősebb. A legfontosabb cél, hogy biztonságos, szerető otthont adjanak a gyerekeknek, akik, ha a családjukban megoldódnak a problémák, visszakerülhetnek vér szerinti rokonaikhoz.

Ha ez nem lehetséges, a gyermek örökbe adását segítik, a gyakorlat azonban az, hogy a gyerekek éveket töltenek el a nevelőszülőnél, akár felnőtté válásukig vele laknak. A jelenleginél jóval több nevelőszülőre lenne szükség, 2014. január elseje óta ugyanis minden 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, ezt is hangsúlyozza az SOS Gyermekfalvak Magyarország. Március 13-án, szerdán 14 és 17 óra között Szombathelyen a Herényiek Házában (Béke tér 7.) várják nyílt napra az érdeklődőket, akik gyakorló nevelőszülőkkel és szakemberekkel is beszélgethetnek a nevelőszülők mindennapjairól vagy éppen arról, hogyan lehet szeretni másnak a gyerekét. Áprilisban 60 órás tanfolyam kezdődik Kőszegen: azoknak, akik szívesen befogadnának 1-3 gyermeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában