Tízéves békétlenség

2019.03.05. 14:00

Szomszédvita: Sáry Ferenc rendületlenül keresi az igazát

Szivárgó derítők, rossz helyre ültetett fák és a szomszédból átfolyó esővíz miatt tíz éve tart a békétlenség. Hiába szűnt meg időközben több probléma is, olvasónk tovább harcol.

Budai Dávid

Sáry Ferencnek már több százezer forintja bánta a pereskedést, mégsem akarja feladni

Fotó: Unger Tamás

Élete munkájával felépített házát félti Sáry Ferenc, aki kísértetiesen hasonló problémával keresett meg minket, mint az a toronyi olvasónk, akinek évtizedek óta tartó kálváriájáról január végén számoltunk be. Ahogyan a toronyi esetnél, itt is egy derítő és a szomszéd telkéről érkező víz a főszereplő. A vasvári Újlaki utcában álló két szomszédos ház 1970-ben és 1971-ben épült, csaknem negyven év nyugalomban telt. Mindenkinek a saját telkén folyt le a víz, nem volt gond, aztán valami megváltozott, a viszony elmérgesedett, és 2010-ben olvasónk feljelentést tett az ÁNTSZ-nél. Szerinte ugyanis a szomszéd tyúkjai kárt tesznek a házában, akárcsak azok a cédrusok, amelyeket a kötelező ültetési távolságot figyelmen kívül hagyva telepített.

Ennél is nagyobb bajt okoz azonban a szomszéd két derítője, ahonnan a szennyvíz a kertjébe és háza pincéje felé szivárog. Megállapították, hogy a szomszéd kertjének végében található derítőből valóban folyhatott át szennyvíz az ő telkére, a ház közelében lévő beton szennyvíz­gyűjtőből azonban nem észleltek szivárgást. Időközben a kert végében található szennyvízgödröt betemették és klórmésszel fertőtlenítették. A tulajdonos pedig ígéretet tett arra, hogy amint lesz lehetőség csatlakozni a közcsatornához, megteszik, így megszűnik a másik derítő is. Erre 2013-ig kellett várni, addig azonban történt még egy s más. Például a Szombathelyi Városi Bíróság állásfoglalása is megérkezett az ügyről, időközben ugyanis ott folytatódott a szomszédviszály.

Sáry Ferencnek már több százezer forintja bánta a pereskedést, mégsem akarja feladni
Fotó: Unger Tamás

A bíróság szerint az alperes által a kerítéshez közel ültetett növények és a fal vizesedése között nincs ok-okozati összefüggés, sőt a növények a vízfelvétellel inkább elszívják onnan a vizet. Megállapították ugyanakkor, hogy a növények – a városi rendeletben előírtakkal ellentétben – valóban túl közel vannak a felperesi ház falához. A bíróság úgy látta, a ház melletti derítőből – bár kialakítása nem megfelelő – nem szivároghat szennyvíz a ház felé, mivel onnan a víz a fizika törvényeinek engedelmeskedve lefelé és nem oldalra folyik el. A pince a szigeteléshiány miatt nedvesedik.

A ház melletti derítőt a csatornázáskor 2013 óta nem használják, azonban olvasónk szerint teljesen nem szüntették meg, amiért újabb feljelentést tett, ahogyan panasszal élt a megbízott igazságügyi szakértők ellen is. Lassan tíz éve megy a pereskedés, azóta a két derítőből már egy sem működik, a szabálytalanul ültetett fákat kivágták, viszont Sáry Ferenc úgy véli, esőzésekkor a szomszéd kertjéből még mindig átfolyik a víz, ami ő házának falát mossa. Hiába született az összes létező hatóságnál döntés az ügyben, és hiába került már eddig is több százezer forintjába az egész hercehurca. Mint mondja, nem adja fel, mivel szerinte a jogszabályok mindenkire ugyanúgy kell, hogy vonatkozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában