Szép otthon

2019.03.23. 14:00

Tapétatrend: hódítanak a feltűnőek és élénk színűek

Idén is divatosnak számít a tapéta, ráadásul nem a szolid színű és mintájú változatok, hanem az egészen feltűnőek: virágmintásak, tengerkékek, vagy art deco stílusban kivitelezettek, sőt, ezek vegyítései is remekül passzolnak az idei trendhez.

Nemes Judit

A hangsúlyos falmarticát érdemes a társasági élet helyszíneihez elhelyezni

Fotó: Shutterstock

Tapétával nem csak nagyszüleink, szüleink kísérleteztek az elmúlt évtizedek során, napjainkban is visszaköszön a falaknak melegebb hatást kölcsönző papírszerű bevonat. Nem új keletű a tapétadivat: a minimál stílus jegyeinek alárendelt lakberendezésben is lehetett alkalmazni modern kivitelű, visszafogottabb, geometriai alakzatokat megformázó, nagyjából két-három színből megalkotott tapétacsodákat, szemben a kilencvenes évek önmagában strukturált, virágcsokor lenyomatos, egyszínű, vagy a nyolcvanas évek apró mintás falborításaira, netán a fotótapétákra, amelyek nélkül igazán divatos otthont el sem lehetett volna képzelni.

A 2000-es évek mindegyikéből átvesznek: vagy az anyagában strukturáltat, vagy az apró mintásat, vagy a rikító színűt. 2019-ben ismét hódít például a virágminta. Minél színesebb, annál jobb, a méret kevésbé meghatározó: lehet 10-20 centiméternyi átmérőjű színes rózsafejekkel kirakott, de az ennél nagyobb mintájú sem lóg ki a sorból. Az árnyalatok összhatása a fontos: megjelenhetnek rajta a palettán egymáshoz közel álló színek vagy éppen komplementereik.

A hangsúlyos falmarticát érdemes a társasági élet helyszíneihez elhelyezni
Fotó: Shutterstock

A szabály inkább az ízléssel jár kéz a kézben: egyéniségünkhöz illőt válasszunk! Nagy a választék – az internet adta lehetőségeket is érdemes kihasználni és nem kapkodva megrendelni egy falra valót –, ez utóbbi viszont kulcsszó: egy helyiségben egy, legfeljebb kettő fal kapjon ilyen hangsúlyos színeket, különben összenyomja a teret, rossz érzetet kelt és ahelyett, hogy nyugtatna, feszültté tesz. A virágmintás tapétát kapó helyiséget a bútorok elhelyezése szempontjából is érdemes megtervezni. Általában a mintás falak elé helyezik az ülőgarnitúrát, étkezőasztalt – ugyanakkor egy sötétebb tónusú virágmintás fal előtt nem mutat rosszul egy fehér gardróbszekrény sem: a tapéta így kiemeli, keretbe fogja a bútordarabot – leginkább, ha kontrasztszínű a bútor, hogyha hasonló színskálából való, akkor kevésbé dinamikus, inkább harmonikus az összeállítás.

Ha két falat vonnánk be tapétával, célszerű két szomszédosat kiválasztani, két szemközti helyett: utóbbi variáció optikailag megbonthatja a szoba egységét. Hasonló szabályok érvényesek a tengerkék árnyalatra és az art deco stílusú, vonalas mintázatú tapétákra is. Hatásuk a szemre, a belsőnkre azonban egészen más: míg a virágos romantikus vonalat képvisel, a tengerkék a nyugalmat, a tisztaságot, a békét, az art deco az eleganciát, a kifinomult, érett ízlésvilágot. Érdemes gondosan kiválasztani, hova kerülnek a hangsúlyos tapéták: az élénkség inkább a társasági élet helyszíneihez tartozik, kevésbé a pihenést célzó terekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában