Hon­ismereti és Művelődési Egyesület

2019.03.05. 07:00

Történelmi sorozat kezdődött Jánosházán

A Vas megyei zsidóságról szólt a múzeumi esték sorozat első alkalma. A jánosházi Hon­ismereti és Művelődési Egyesület szervezi a programsort.

Bakos Ágnes

Márkus Sándor volt az első előadó

Fotó: VN

– Mi valójában hazajöttünk, nekünk itt kezdődött az élet – idézte fel szüleiről Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke a jánosházi művelődési házban. Szavait vetítés követte: a Zahor – Emlékezz! című filmet láthatta a szép számmal összegyűlt közönség az első, a vasi zsidóságról szóló múzeumi estén. Sorozat kezdődött, mondta a szervező Honismereti és Művelődési Egyesület elnöke, Bors Géza.

Márkus Sándor volt az első előadó
Fotó: VN

Negyedévenként terveznek hasonló összejövetelt, a második est témája a Rákócziak lesznek, már csak azért is, mert Rákóczi-év van. – Rákóczinak egy Ibrányi nevű alezredese a Jánosháza körüli harcokban vesztette életét, itt temették el valahol, nem tudjuk, pontosan hol – emlékeztetett egy másik apropóra Bors Géza. A harmadik, augusztusi múzeumi est a helyi idősek emlékeire épít majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában