Josko Weidinger darabját mutatták be

2019.03.08. 07:00

Újabb sikert aratott a horvát színház Szentpéterfán

Kétszer telt meg nézőkkel a kultúrház előadóterme a minap, nagy várakozás előzte meg a helyi színjátszó kör újabb fellépését: Josko Wei­dinger Mit mondanak az emberek? című darabját vitték színre.

Civil/László Antal

Kurcz Imre, Kapitár Imre, Temmel Péter, Handler András a szentpéterfai színpadon

Fotó: VN/László Antal

A Tímárné Skrapits Anna vezette csoport 1990 óta szinte minden évben sikerre vitt valamilyen színpadi művet, felkeltve a gradistyei horvátok Vas megyében, Ausztriában, Szlovákiában, Budapesten élő közösségeinek figyelmét. A horvátországi Hercegovacban az amatőr színjátszó csoportok fesztiválján kilencszer vívták ki a szakértők elismerését. A vasárnap színre vitt darab Josko Weidinger szabad fordításban Mit mondanak az emberek? című alkotása. Az Ausztriában született, horvát származású szerző több mint száz bohózat és színdarab szerzője, a gradistyei horvát nyelv és kultúra megőrzésének kiemelkedő egyénisége volt. A Szentpéterfai Színjátszó Kör több alkalommal választott könnyed stílusú, humorban bővelkedő művei közül. A kör tagjai amatőrök, a színjátszást nem tanulták.

Kurcz Imre, Kapitár Imre, Temmel Péter, Handler András a szentpéterfai színpadon
Fotó: VN/László Antal

A horvát hagyományok, a horvát nyelv, a szülőfalu szeretete és az elért közönségsiker adott számukra erős motivációt a rengeteg időt igénylő felkészüléshez. Legutóbb is elvarázsolták a közönséget lendületes, hivatásos színészekkel vetekedő előadásmódjukkal. A konzervatív polgári életet élő mintapolgár bankigazgató, polgármester családtagjai nem igazodnak az atyai elvárásokhoz, kilengéseik sok humoros helyzetet eredményeznek. A darab végén pedig arra is fény derül, hogy a bankdirektor nem is annyira mintapolgár, az atyákkal, a vővel együtt néha ő is kirúg a hámból. Pedig ennek nem szabad nyilvánosságra kerülnie, mert: „mit mondanak az emberek?”

Szentpéterfán a nagyokat derülő hálás közönség vastapssal mondott véleményt. Várhatóan ismét több meghívás elé néz a Szentpéterfai Színjátszó Kör.

Civil/László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában