Agrárium és robotika?

2019.03.19. 11:30

Út a tudományhoz: projektbemutatót tartottak Vépen

A tehetséggondozás jegyében telt a tegnap délután az AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziumában. Az iskolának két nyertes projektje van az Út a tudományhoz pályázaton Robotok a mezőgazdaságban és Mikroalgák alkalmazása a burgonyatermesztésben címmel. A részt vevő diákok mutatták be pályázati anyagukat.

Tóth Kata

A Vépi Mezőgazdasági Szakgimnázium és az ELTE SEK Informatikai kara közti együttműködés eredménye a program – Labritz Bálint két mikroalgatörzzsel kísérletezett Fotó: Unger Tamás

Tavaly év végén megállapodott az ELTE SEK Informatikai Kara és a vépi középiskola: az Útravaló Ösztöndíjprogram Út a tudományhoz alprogramja Robotok a mezőgazdaságban pályázatának kutatását együttműködésben végzik. Többször jártak a tanulók az egyetemen kialakított robotépítő- és programozóteremben, és sok segítséget kaptak a Nyitra utcai iskola CROM Robotikai Klubjától is. Tegnap a diáktársak előtt foglalta össze Horváth Gábor Zsolt és Józsa Róbert mindazt, amit eddig a robotika mezőgazdasági alkalmazásáról és az egyetemi foglalkozásokon megtanult.

A Vépi Mezőgazdasági Szakgimnázium és az ELTE SEK Informatikai kara közti együttműködés eredménye a program – Labritz Bálint két mikroalgatörzzsel kísérletezett Fotó: Unger Tamás

Sokoldalúan használhatók a robotok az agráriumban: például a bogyós gyümölcsök betakarításában, a szarvasmarhatartásban a trágyázásban, a fejésben, de vannak takarmánykiosztó robotok is. A vépiek a pecsenyecsirke-hizlalásban használható robottechnológiával kapcsolatban is ötleteltek. A mikroalgák alternatív lehetőségként szerepelnek a növénytermesztésben. Szélsőséges körülmények között élnek, ami jól kihasználható, mert a globális felmelegedéshez a termesztett növényeknek is igazodniuk kell. A vépi kísérletben mikroalgák hormonjait próbálják átjuttatni burgonyába. A tizedikes Labricz Bálint két társával két mikroalgatörzset alkalmazott két-két koncentrációban, három ismétlésben Felsőszölnökön. Hétvégén az országos Csapó Dániel-emlékversenyen élesben beszélnek a diákok tapasztalataikról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában