Programok

2019.04.25. 11:30

A 23. Szociális hét Szombathelyen – „Add a kezed!”: hajléktalanokra irányul a figyelem

Közös gondolkodást elindító, érdekes programokkal nyílt meg tegnap a 23. Szociális hét, melynek mottójául a szervezők az Add a kezed! felszólítást választották.

Tersztyánszky Krisztina

A fotós Vass Péter Bexter két éve utcai szociális munkásként vesz részt a hajléktalanszálló életében, ismerőseiről készített portrékat.Tárlatnyitó a Savaria moziban

Fotó: Horváth Balázs

Ráhangolásképpen az Agora – Savaria Filmszínház előterében Vass Péter Bexter fotográfus portrékiállítását nyitotta meg dr. Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportjának vezetője. Az alkotó, aki öt évig éjszakásként, két éve pedig utcai szociális munkásként vesz részt a hajléktalanszálló életében, személyes ismerőseit kapta lencsevégre. Elárulta: nem minden hajléktalan engedte meg a fotózást, míg mások beleegyeztek ugyan, de utána fájdalmas élmény volt számukra a valóságról árulkodó portréjukat viszontlátni.

A nagyteremben dr. Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg a rendezvénysorozatot, utalva arra, hogy Szent Márton városaként Szombathely büszke lehet a rászorultakat segítő rendszerére. Koczka Tibor alpolgármester hozzátette: a Szociális héten az idén is a gyakorlati, sok embert megszólító, érzékenyítő programok élveznek elsőbbséget, hiszen a társadalmi problémákat megoldani csak a társadalom minél szélesebb körű bevonásával lehet. Erre rímelt a következő előadás is. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a nagyvárosban és a falvakban megtapasztalt nyomorúságról, illetve annak kezelésére tett erőfeszítésekről vetített képeket.

A fotós Vass Péter Bexter két éve utcai szociális munkásként vesz részt a hajléktalanszálló életében, ismerőseiről készített portrékat.Tárlatnyitó a Savaria moziban
Fotó: Horváth Balázs

Tartalmas és megdöbbentő előadásának legfőbb üzenete az volt: a jóléti erkélyről minden másképp látszik, felülről jövő törvénymódosításokkal nem lehet kezelni a problémákat. Nagy érdeklődés fogadta Szabó Győző színművészt, aki kendőzetlenül beszélt arról, miért nyúlt a droghoz, s hogy miért jött le róla. Végül a Füsti Molnár Sándor (Fecske) által vezetett AHA Színpad lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában