Az EP-kampány tétje

2019.04.15. 11:30

A Fidesz–KDNP kiáll az agrártámogatások megtartásáért

Erdős Norbert európai parlamenti (EP) képviselő volt az ŐrvidékHáz vendége szombaton a Fidesz–KDNP választási kampányának részeként. A tájékoztatón az uniós agrárpolitika jövője került terítékre.

Vas Népe

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke és Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője

Fotó: Horváth Balázs

Szombathelyre látogatott szombat délután Erdős Norbert, Békés megyei kötődésű európai parlamenti képviselő, aki dr. Hende Csabának, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének, a térség országgyűlési képviselőjének meghívására érkezett az ŐrvidékHázba.

Dr. Hende Csaba köszöntőjében elmondta, a mezőgazdaság és élelmiszergazdaság nagy jelentőséggel bíró ágazat, hiszen korunk egyik legfőbb katasztrófájának, a tömeges migrációnak az elsődleges oka az, hogy sem békességet, sem biztonságot, sem megélhetést nem találnak azok a harmadik világbeli emberek, akik Afrikából, Ázsiából nagy tömegben nekiindulnak a világnak. Ez a jelenség egész Európa ismert formában való fennmaradását és létét veszélyezteti.

Erdős Norbert összefoglalta az agráriumot érintő európai uniós újdonságokat. Emlékeztetett: elkezdődött a közös agrárpolitika tárgyalása a brüsszeli székhelyű parlamentben. Kiemelte, hogy tavaly november 1-jén az Európai Bizottság kijött az ajánlásával, amely szerint új Közös Agrárpolitikára van szükség.

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke és Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője
Fotó: Horváth Balázs

– Azt lehet mondani, hogy ez jelenleg sikeres ágazat, mivel itt valódi együttműködést valósítottak meg a tagállamok, továbbá kimutatható, hogy zárkóznak fel a korábban az agrárium tekintetében lemaradó országok.

A politikus úgy véli, ezt a rendszert törné ketté a novemberi bizottsági javaslat. Elmondta: több olyan döntés született, amelynek következményeként az uniós költségvetés terhére – benne az agrárpolitikát is érintve – forrást vonnának el annak érdekében, hogy fedezzék a migráció kezelésének költségeit. A képviselő hangsúlyozta: a tervek szerint a vidékfejlesztésnél 26 százalékos, a közvetlen támogatások területén 14-15 százalékos forráselvonás valósulna meg. Erdős Norbert sikerükként értékelte, hogy a tervezetről szóló végszavazás az Európai Parlament jelenlegi felállásában már nem kerül napirendre, így a kérdésben az új összetételű parlament dönt majd. Az elvonás ellen fel kell lépni – fűzte hozzá, majd kiemelte: örömmel fogadták, hogy a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara melléjük állt és aláírásgyűjtési akciót indított el, a petícióhoz 150 ezer gazda csatlakozott már az aláírásával.

Dr. Hende Csaba és Erdős Norbert azt mondta: nem szabad hagyni, hogy csökkentsék az agrártámogatás összegét, a Fidesz–KDNP frakciója emellett áll ki, ezért fontos, hogy pártjuk minél nagyobb létszámmal képviseltethesse magát az Európai Parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában