Kivételes hagyomány

2019.04.25. 14:00

Oklevél tanúsítja: a szőlőjövés kiemelkedő nemzeti érték – A Jurisics téren gyűlt össze a város apraja-nagyja

A hagyomány szerint Sárkányölő Szent György napján a Jurisics téren gyűlt össze a város apraja-nagyja, díszpolgárai, a vendégek és a testvérvárosok delegációi a szőlőhajtások bemutatásának és a Szőlő Jövésnek Könyvébe való bejegyzés ünnepén.

Tóth Kata

Fotó: Szendi Péter

A helyiek, környékbeliek nagyon büszkék a sok évszázados tradícióra, a kőszegi szőlőhajtások megörökítésének rítusa, a várható termés megjövendölése azonban nem csak 1740-től, hanem már a 16. század végétől él. A hajtások bejegyzése olyan esemény, ami csak Kőszegen zajlik, emlékeztetett köszöntőjében Huber László polgármester. A kőszegi szőlész-borász társadalom nevében Láng József szólt. A Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezetének elnöke a 2018-as évre visszanézve felidézte az április közepétől mért nagy melegeket, ami a szőlő robbanásszerű fakadását eredményezte. A száraz júliust és augusztust, amit esősebb szeptember követett. Majd azt, hogy a szép, hosszú őszön az utóbbi évek legmagasabb mustfokaival tudták betakarítani az egészséges termést.

A kiváló minőség nagy termésátlaggal párosult, mondta, majd bemutatta a polgármesternek az idei évi hajtásokat. Örömmel számolt be, hogy a szőlőik jól teleltek, nem volt fagykár az ültetvényekben. Az utóbbi hetekben pedig robbanásszerűen megnyúltak a hajtások. Mire engedélyt kért és kapott a szőlőhajtások bejegyzésére, a felhők helyén szép napsütés biztatta az egybegyűlteket.

Április 8-án kiemelkedő nemzeti értékként a Magyar Értéktárba emelte a Hungarikum Bizottság a kőszegi szőlőjövés ünnepét. Az erről szóló oklevelet V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos nyújtotta át Huber Lászlónak.

 

– Mélységesen mély, szinte feneketlen kútba tekintünk, ha Kőszeg múltját nézzük, és minden évben Szent György napján felüdülünk e kútból húzott vízből-borból. A kőszegi borban nem csupán a kiváló fajtaválaszték adja a minőséget, a mikroklíma a különleges ízeket: a patinában benne van az ünnep minden eleme, ősisége is. A különlegesen archaikus ceremónia párját ritkítja egész Európában – fogalmazott V. Németh Zsolt. Majd arról beszélt: az értéktár a nemzet karakterét hivatott megrajzolni. A felállított értékhierarchia szerint a bizottság nem dönthetett másképp: a szőlőjövés ünnepe a megyeiből a Magyar Értéktárba került. De a rang lehetőséget ad arra, hogy híre menjen a hagyománynak, és összefogással a hungarikumok közé kerülhessen az ünnep.

– A Szőlő Jövésnek Könyve azzal, hogy az ünnep a Magyar Értéktárba került, már nemcsak Kőszegé, hanem a nemzeté. Lapjait a továbbiakban is a gondviselés, az ember, a természet és a történelem együtt írja majd, mondta Ágh Péter országgyűlési képviselő, majd gratulált az elismeréshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában