Milyen tapasztalatokkal?

2019.04.09. 14:00

A munkaerőhiányt orvosolják külföldi munkaerővel – Szinte minden nagy vasi multi él a lehetőséggel

Az elmúlt öt-hat évben már nem tudták megoldani a vasi telephelyű nagyvállalatok, hogy kizárólag a helyi piacon találjanak kellő számú és minőségű munkaerőt. A külföldiek magyarországi munkavállalásáról egy helyi kölcsönzőcég vezetőjét kérdeztük.

Tóth Kata

Aharmadik országbelieknek határozott időre szóló szerződésük van, a bérezésben nincs eltérés

Fotó: Pixabay

2014-ben került olyan helyzetbe a munkaerőpiac, hogy magyar munkaerővel már képtelenség volt betölteni az üres álláshelyeket. A vállalatok a megoldáson gondolkodtak, és elsőként a kölcsönzőcégek tudták felvállalni, hogy külföldön nyissanak irodát, az országhatáron kívül folytassanak toborzást, olyan területeken, ahol alacsonyabbak a bérek. A szomszédos országok magyarlakta települései – Szerbiában a Vajdaság, Ukrajnában Kárpátalja, Románia egyes részei, Szlovákia déli része – jöhettek szóba, ahol nagyobb volt a munkanélküliség, idézte fel a kezdeteket Horváth Dániel, az egyik gazdasági és HR-tanácsadó cég területi vezetője.

Tavalyelőtt jött el a pillanat

Cégük elsőként nyitott toborzóirodát Szabadkán. Toborzási csapatuk folyamatosan tartott tájékoztatókat és utaztatott fel jelölteket partnercégeikhez. Akkoriban még csak egy-egy multi vállalta a külföldiek fogadását. Az első időkben csak magyar nyelven beszélő, magyar állampolgárságú munkavállalók foglalkoztatásáról volt szó, de ahogy teltek az évek, egyre nagyobb igény mutatkozott a határon túli, nem uniós országból érkező, nem magyar állampolgárokra. A kölcsönzők könnyítést kaptak, a jogszabályi háttér lehetővé tette, hogy egyes ­hiányszakmákban szomszédos harmadik országbeli állampolgárok is az állományukba kerüljenek munkavállalási engedély nélkül, csak tartózkodási engedéllyel.

– Tavaly­előtt aztán eljött az a pillanat, amikor már nem volt megfelelő mennyiségű és minőségű magyarul beszélő munkaerő. Azóta szerb és ukrán anyanyelvűeket is toboroznak a kölcsönzők – mondja Horváth Dániel. Hozzáfűzi még: lényeges a kellő előkészítés, a bizalom kialakítása, hogy mindkét fél azt kapja, amit vár. Hogy könnyebb legyen a beilleszkedés az új közegbe, videókon mutatják be a leendő munkahelyet, szállást. Tolmács segít a személyügyi osztályon az adminisztrációs teendőkben, a munkautasítások magyarról idegen nyelvre lefordítva is rendelkezésre állnak. Az adókártya-, tajkártya-, bankszámla-ügyintézésnél is kapnak segítséget a kölcsönzőcégtől.

A harmadik országbelieknek határozott időre szóló szerződésük van, a bérezésben nincs eltérés
Fotó: Pixabay

Ma már minden nagy vasi multi foglalkoztat külföldi munkaerőt

Az itthonihoz képest más kulturális közegben szocializálódott embereknek és a műszakvezetőknek is szerveznek érzékenyítő tréningeket, hogy a kulturális különbségeket összecsiszolják. Jó hír, hogy a munkájukkal nincs gond. Ennek érzékeltetésére szombathelyi példát említ: nehezen szánta rá magát az egyik partnercégük a szerbek fogadására, egy alkalommal 150 embere volt szükségük, és utólag úgy nyilatkoztak: pozitívan csalódtak, olyan hatékony volt a munkájuk. A szerbek, ukránok az ottani alacsony bérszint miatt vállalkoznak arra, hogy Magyarországon és tőlünk nyugatabbra vállaljanak munkát. Ma már minden nagy vasi multi foglalkoztat külföldi munkaerőt, összesen nagyjából ezerfős kölcsönzött állományról van szó.

Arra is van példa, hogy a kettős állampolgárokat egy idő után a saját állományukba átveszik a cégek. A bérek tekintetében: egy idő után ugyanazt az összeget kell megkapniuk, mint a cégek saját dolgozóinak. Tévedés tehát azt hinni, hogy az alacsonyabb bérigényük miatt foglalkoztatják őket, mondja Dániel.

– A munka törvénykönyve alapján hat hónapig lehet eltérés, ha valakit határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztatnak. Utána ugyanazt a bért, juttatásokat meg kell adni, és ezt meg is teszik a multik, sőt nemcsak hat hónap után, hanem az első naptól. Már csak azért is, mert harmadik országbeli állampolgárt tartózkodási engedéllyel csak határozott időre – legfeljebb két évre – lehet foglalkoztatni. A tartózkodási engedélyt lehet hosszabbítani, újabb és újabb két évre, és ehhez igazodnia kell a munkaszerződésnek is. Ritka, hogy az említett országokból vagy Távol-Keletről szellemi munkakörbe pályázik valaki. Ha mégis, annak családi oka van. Jellemzőbb, hogy az anyavállalattól kiküldetésbe érkeznek külföldiek meghatározott időre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában