Homok az esőben

2019.04.24. 19:47

A Szahara pora okozott a napokban bosszúságot az autósoknak

Szerda hajnalban sárgás-vöröses színű napkeltére és sáros autókra ébredhettek a korán kelők, ugyanis egy, a Földközi-tenger nyugati részéről érkező porvihar kedd délután tetőzött az ország felett.

Polgár Patrícia

Fábián Zsolt az egyik szombathelyi autómosóban dolgozik. A sáros csapadék miatt többen tértek be hozzájuk, hogy gépkocsijuk megtisztuljon

Fotó: Horváth Balázs

A délről érkező ciklon évek óta nem látott mennyiségű szaharai homokot szállított fölénk – számolt be a Kőszegi Időjárás Előrejelzés. Szerdára már csak a tereptárgyakon megült homokszemcsék miatti bosszúság maradt. Meteorológusok szerint a sivatagi homok rendkívül finom szemcséjű, így a szél könnyen felkapja. A por egy része természetes ülepedéssel megtelepszik, csapadékos időben azonban sáros eső formájában okoz bosszúságot.

Fábián Zsolt az egyik szombathelyi autómosóban dolgozik. A sáros csapadék miatt többen tértek be hozzájuk, hogy gépkocsijuk megtisztuljon
Fotó: Horváth Balázs

– A csapadék utáni napokban – így volt ez tegnap is – jelentősen megnövekszik az autómosókat látogató sofőrök száma – mondta el Pozsogár Tibor, egy szombathelyi mosó tulajdonosa. Hozzátette, hogy mindenképp érdemes eltávolítani a lerakódást járművünkről, akár magasnyomású mosóval, akár kézi tisztítással, mert az apró szemcsék könnyen megkarcolhatják a fényezését.

Egészségügyi szempontból nem érdemes aggódni a por miatt, ugyanis az effajta szennyeződéseket légzőrendszerünk hatékonyan képes szűrni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában