A birkapörkölt ugyanúgy készül, mint minden más pörkölt

2019.04.07. 20:00

Az ötödik bárányfesztivál, ahova a felkészült látogatók éthordóval érkeztek

Az idei már az ötödik alkalom volt, hogy a bárányhúst népszerűsítik a településen. A felkészült fesztivállátogatók éthordóval érkeztek.

Budai Dávid

Dani János juhász Makóról érkezett, sajtokat hozott – és kóstolt Fotók: Szendi Péter

Ötödik alkalommal rendezték meg szombaton a Vasvári Húsvéti Bárányfesztivált, amely – ahogyan Tóth Balázs polgármester köszöntőjében fogalmazott – az évek során a város évadnyitó kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A fesztivál nem titkolt célja, hogy népszerűsítse vidékünkön a bárányhúsfogyasztást, aminek mifelénk nem igazán van hagyománya. Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója szerint sokan nem tudják, hogyan kell bánni a bárány húsával, ezért aztán tartanak tőle. Pedig alaptalan a félelem. A Nagy Gáspár Kulturális Központ udvarán négy csapat kondérjában rotyogott a báránypörkölt. A vasváriak és a győrváriak mellett Karcagról és Túrkevéről érkezett egy-egy csapat. Ferenc László, a túrkevei csapat szakácsa elmondta, ők ugyanúgy készítik a birkapörköltet, mint egy sima pörköltet: só, bors, paprika, hagyma, na meg a birka, ami korától függően három-négy órát is fő. Ami a fontos, hogy a birka feje meg a lába se maradjon ki, mert az adja meg az igazán jó ízét a pörköltnek.

Dani János juhász Makóról érkezett, sajtokat hozott – és kóstolt Fotók: Szendi Péter

Mi magunk nem ettünk még birkapörköltet, ezért ezt gyorsan pótoltuk. Tényleg nagyon finom volt, íze semmihez sem hasonlítható. Többen nálunk felkészültebbek voltak, sokan ugyanis dobozokkal érkeztek, mások bánták, hogy nem készültek éthordóval. V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékekért felelős miniszteri biztos arról beszélt: a globalizáció egyszínűvé akar csiszolni minket, emiatt pedig különösen fontos, hogy a nemzetek felkutassák a sajátos karakterjegyeiket. A legtöbbet egy népről a gasztronómiája árul el. A hagyományápolásban segítettek a kecskesajtok, vagy az őzből, halból készült szalámik is.

Nemcsak enni, hanem simogatni is lehetett a hétvégi vasvári bárányfesztiválon

De a bárányfesztivál nem csak az evésről szólt: az érdeklődők megnézhették, hogy dolgozik egy igazi kovács, simogathattak bárányt és meghallgathatták, milyen lehetett egykor a Beatles.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában