Közgyűlés

2019.04.30. 14:54

Nem a polgármester, a közgyűlés dönt a névhasználatról (Frissítve)

Elfogadták a két közgyűlés közötti beszámolót egészében, valamint a tíz plusz tíz határozati javaslatot és a hat módosítást is a képviselő-testület munkaterv szerinti keddi ülésén. Részletek a közgyűlésről a csütörtöki Vas Népében!

VN

Fotó: Unger Tamás

21.45

A Neumann iskolánál lesznek a focipályák

Megtalálták a Bozsik-program pályázatának új helyszínét: a Neumann iskolánál lesz a három pálya, ha nyer a szombathelyi pályázat.

Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármester beszélt a kiírásról: a Szombathelyen már meglévő 16 ovi-foci pálya mellé három pályát terveztek, már korábban döntött arról a képviselő-testület, hogy pályáznak az MLSZ-hez. A három pálya egyenként 1,5 millió forintba kerül Szombathelynek, összesen pedig 45 millió forint értékű a beruházás.

19.15

Módosították a városnév használatának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet.

A vitában szó volt az Éljen Szombathely!, valamint a Szombathelyi Hírlap névhasználatáról.

A rendelet 6. §-ában a „polgármester” szövegrész helyébe a „közgyűlés” szöveg lép – ez a változás. A városnév használatára irányuló kérelmet írásban Szombathely közgyűlésének címezve a polgármesterhez kell benyújtani.

18.00

Az idei költségvetési rendeletben elhatározott feladatok végrehajtásához kapcsolódó önkormányzati rendeletek módosításai között döntöttek a képviselők bizottsági tagok cseréjéről a keddi közgyűlésen.

Egy esetben elnököt is váltottak: a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke dr. Takátsné dr. Tenki Mária helyett dr. Ipkovich György.

Megemelték a krízisalapot

Megszavazták a rendeletmódosítást is, amellyel mintegy duplájára emelkedik az átmeneti segély összege. Balassa Péter (Jobbik) azt kérte, tartsanak lakossági tájékoztatót, hogy mindenki értesülhessen a változásról.

16.00

Az elfogadott határozatok között van például, hogy további tíz évre bérli, évente bruttó 1,7 millió forintért a víztorony „tetejét” a Telenor Magyarország Zrt. mobil cellás távközlési állomásának. Támogatja a közgyűlés a Napraforgó Bölcsőde főzőkonyhájára beadandó pályázatot, vállalja a város a 16,5 millió forintos önrészt, és a Weöres Sándor Színház támogatásának ütemezéséről szóló határozatot is elfogadták.

A módosítások között igent mondtak arra, hogy kezdeményezi az önkormányzat: legyen ingyenes az M86-os Szombathely és a sárvári lehajtó közötti szakasza. Ebben döntési joga nincs a városnak, csak kezdeményezhet az illetékes minisztériumnál.

14.00

– Európa a mi keresztény nagy hazánk, ezt a szellemiséget szeretnénk megőrizni – mondta dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester a keddi közgyűlés elején, és mindenkit arra buzdít, hogy vegyen részt a május 26-ai EP-választáson. Úgy fogalmazott: – Csak úgy van erkölcsi alapunk beleszólni, ha a szavazatunkkal kiválasztjuk a leginkább megfelelő eszmét, az azt képviselő képviselőt, ez a mi felelősségünk – mondta a választásról.

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető is mindenkit részvételre buzdít az európai parlamenti választáson – mondta még napirend előtt.

A napirendi változtatások között döntöttek arról, hogy nyílt ülésen tárgyalják az egyébként zárt ülésre tervezett „Tájékoztató a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. helyzetéről” témát.

A napirendek sorát, dr. Nemény András javaslatára az eredetileg a 18. napirendre tervezett két közgyűlés közötti beszámolóval kezdték.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondta, bár nincs a kiküldött és kiosztott tájékoztatóban, de a legutóbbi közgyűlés óta sok minden történt. Említette a párizsi Notre-Dame-székesegyház leégését, a Srí Lanka-i terrortámadást, a belpolitikában pedig az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó „patkányozós” kijelentését. Azt kérte, válaszoljon dr. Nemény András: elhatárolódik-e a kijelentéstől vagy sem. Dr. Nemény András azt mondta: akik ismerik, azoknak nem kérdés, hogy minden ember méltóságát tiszteletben tartja. Hozzátette még, hogy „helyben nem ez a dolguk”, hanem Szombathely ügyeivel kell foglalkozni. Említette aztán a víztorony mellé engedély nélkül felállított buszmegállót: hogy azt eltávolíttatják, mert helyére kerül egy új buszváró. Dr. Nemény András azt javasolta, hogy a szükséges engedélyek után maradjon a már meglévő színes buszváró, amit oda terveztek, helyezzék máshova. Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) frakcióvezető válaszában hangsúlyozta: engedély nélkül építeni a legjobb szándék mellett sem törvényes.

 

Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármester egy sürgős pályázatról beszélt: a Szombathelyen már meglévő 16 ovi-foci pálya mellé három pályát terveztek, már korábban döntött arról a képviselő-testület, hogy pályáznak az MLSZ-hez. A városligetbe tervezték a három pályát, azóta azonban kiderült, hogy nem megfelelő a talaj, azonban közeleg a beadási határidő, az május 15. Azt kérte, ha lehet, helyszín megjelölése nélkül adja be a pályázatát az önkormányzat, ha nyernek, akkor jelöljék ki a helyszínt. A három pálya egyenként 1,5 millió forintba kerül Szombathelynek, összesen pedig 45 millió forint értékű a beruházás.

Beszéltek még a képviselők az Éljen Szombathely! húsvéti lapjáról, amit megkaptak a szombathelyi háztartások, valamint dr. Puskás Tivadar beszámolt a 2014 óta megvalósított fejlesztésekről, azok között a 915 millió forintos, hét szakaszt érintő útfelújításról, amely májusban kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában