Artistaiskola

2019.04.26. 20:51

Cirkusz és tudomány: diákok a manézsban

Négy általános iskolából és kilenc gimnáziumi osztályból érkeztek gyerekek pénteken az Artistaiskola tanórájára. A Richter Flórián Cirkusz társulata és a Kanizsai gimnázium tanárai együtt mutatták be, hogyan tanulhatnak fizikát, biológiát, matematikát, kémiát és irodalmat a diákok a manézsban.

BTK

Artistaiskola a Richter Flórián Cirkusz és a KDG közreműködésével. Koncentrikus körökben: a lovak járását modellezik Fotó: Szendi Péter

A cirkusz társulatában két gyerek van: Kevin és Angelina a mindennapokban tapasztalják, a diákok könyvből tanulják a természettudományos tantárgyakat. A tegnapi rendhagyó órán kanizsais tanárok – Sinkó Andrea, Kovacsics Bernadett és Merklin Ferenc – segítségével ismerkedhettek fizikai, biológiai, irodalmi szituációkkal. Kiderült például, hogy 251 éve ugyanakkora – 13 méter átmérőjű – a porond: 1768-ban, Londonban nyitott az első modern kori cirkusz, azóta nem változtattak a méretén, így könnyen megoldhatók a vendégszereplések a világ bármely pontján.

Artistaiskola a Richter Flórián Cirkusz és a KDG közreműködésével.
Koncentrikus körökben: a lovak járását modellezik Fotó: Szendi Péter

A körről gyakorlati tapasztalatot is szereztek: amikor lovak járnak körbe, a manézs peremével együtt kell mozdulniuk koncentrikus körökben – ezt öt gimnazista modellezte szalagokkal. Aztán bungee jumping produkciót bámultak szájtátva a diákok: hárman a kupolába szerelt trapézok között röpködtek. Kémia és biológia szempontjából kaptak információt: mi az az anyag, ami rugalmas, de bizonyos terhelés után szakad. Az irodalmat is becsempészték: egy részlettel Thomas Mann Mario és a varázslójából és Kántor Péter A cirkusz című versével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában