Akció

2019.04.10. 11:30

Civil véradást tartottak Szombathelyen – Nagy nyereség, ha új segítő szándékú emberek jelennek meg

Helyi termékekkel várták tegnap a véradókat: a jáki májpástétomos kenyérhez oszkói bodzaszörpöt ihattak.

Merklin Tímea

Maurer Balázs 18 éves kora óta rendszeres véradó. Voltak műtétei és balesete, amikor ő is kapott vért, így fel tudja mérni, hogy életmentő lehet

Fotó: Horváth Balázs

– A tegnapi akció nem volt benne az éves véradási tervben, extra kezdeményezés, de örömmel fogadtuk a Miniszterelnökség részéről, a civilek szervező tevékenységével támogatva, mert mindig jó, ha új véradók jelennek meg, mert ez nagy nyereség számunkra – tudtuk meg dr. Lantai Szilvia vezető főorvostól, a vérellátó munkatársától. Egy orvos és hét asszisztens dolgozott egész nap, várva a civilek által hívott, megszólított embereket.

Az adatfelvétel után a véradók kérdőívet töltöttek ki korábbi és jelenlegi betegségeikről, az esetlegesen szedett gyógyszereikről, életmódjukról. A rend szerint a véradók sok folyadékot isznak előtte és utána, így 5-10 perc alatt 4,5 deciliter vért tudnak adni, ami egy átlagos testalkatú ember teljes vérének körülbelül 10 százaléka. Utána lehet pihenni, kinek mennyi időre van szüksége. A vérellátóban legközelebb április 18-án 10 és 18 óra között várják a jelentkezőket „retró” véradásra, vagyis sörrel és virslivel kínálják majd őket. A négynapos húsvéti ünnep előtt különösen fontos, hogy legyen elég vér raktáron.

 

Maurer Balázs 18 éves kora óta rendszeres véradó. Voltak műtétei és balesete, amikor ő is kapott vért, így fel tudja mérni, hogy életmentő lehet

A tegnapi „vendégek” közül megkérdeztük Kecskeméti Editet, a civil centrum munkatársát, mi motiválja a véradásra. Mesélte: már diákkorában megfogadta, hogy ha lesz lehetőség, adni fog, ez a harmadik alkalom. Fontosnak találja, hogy ezzel hozzájárulhat mások épüléséhez, tervezi, hogy a jövőben is ad vért, amikor csak tud, nem szokta megviselni, hamar regenerálódik. Maurer Balázs 18 éves kora óta ad vért, alapvető emberi kötelességnek gondolja ezt a segítségnyújtást. Most 43 éves, voltak műtétei, balesete, ő is kapott már vért, fel tudja mérni, hogy életmentő lehet. Örömmel fogadta a helyi termékekből készített uzsonnát, szereti a házi készítésű sajtot, felvágottat, kenőmájast, a szörpöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában