nálunk is megjelenhet a szamurájdarázs

2019.04.03. 07:00

Darazsak állíthatják meg a poloskainváziót

Már Európában is megjelent a szamurájdarázs, az ázsiai márványos poloska kevés természetes ellenségei közül a legfontosabb. Magyarországon még nem találkoztak vele, de nálunk is megjelenhet.

Lakosi Gabriella

Dr. Vig Károly gyűjteményéből még hiányzik az új faj, a szamurájdarázs Fotó: Szendi Péter

Az ázsiai márványos poloska az elmúlt évtizedben jelent meg Magyarországon. A mezőgazdaságban problémát okoz a kártétele, és a lakosságot is gyakran zavarják a hideg elől menedéket kereső egyedek ősszel.

Ennek a poloskafajnak nálunk nincs természetes ellensége. A szamurájdarázs viszont a poloska tojásába teszi saját tojását. A fejlődő darázslárvák elfogyasztják a poloska tojását, majd kifejlődve kirágják magukat a tojáshéjból. Így gyérítik a poloskanépességet.

Dr. Vig Károly gyűjteményéből még hiányzik az új faj, a szamurájdarázs Fotó: Szendi Péter

Sok országban már régóta vizsgálják, hogy betelepítése segítene-e a „poloskahelyzeten”. Az ilyen emberi beavatkozás ugyanis sokszor balul sülhet el – mondta el dr. Vig Károly entomológus. Ráadásul a szamurájdarázs kicsi – mindössze 2 mm, ezért azonosítása sem egyszerű. Komoly előképzettség és megfelelő háttérgyűjtemény kell hozzá.

Így az is lehet, hogy már nálunk is akad belőle, egyszerűen csak még senki nem vette észre. Ha ez a helyzet, hamarosan alábbhagyhat a poloskainvázió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában