megyei körkép

2019.04.05. 07:00

Egy hét alatt négy tonna ponty kerül a vasi horgásztavakba

Több tonna hal kerül a vasi horgásztavakba. A nagyméretű pontyokat tilos megtartani, de horgászati tilalom nem lesz.

Vas Népe

Rengeteg hal érkezik a vasi vizekbe Fotó: vasivizeken.hu

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége április 3-án 900 kilogramm 0,25-0,5 kg közötti kétnyaras Balatoni Sudár pontyot telepített három tóba: Gersekaráti-tó (300 kg); Vaskeresztesi Alpesi-tó (300 kg); Abért II. tó (300 kg). A kihelyezett pontyok ideális táplálékforrás mellett a nyár végére már 1-2 kg közötti egyedsúlyúra gyarapodnak az érintett vízterületekben. A haltelepítés a jövő héten folytatódik, április 9-én ugyanis 3200 kilogramm III nyaras pontyot, 100 kg II-III nyaras amurt, és 75 db extra pontyot telepítnek négy vasi tóba: Gersekaráti-tó (900 kg); Hársas-tó (700 kg); Magyarszecsődi-tó (1000 kg); Szombathelyi Csónakázó-tó (600 kg). 50-50 kg amúr az utóbbi két tóba kerül, míg 25-25 extra méretű, 60 cm feletti ponty a Magyarszecsődi-tó kivételével minden tóba jut.

Rengeteg hal érkezik a vasi vizekbe Fotó: vasivizeken.hu

A szövetség a haltelepítések után nem rendel el általános horgászati tilalmat, a Vaskeresztesi Alpesi tavon tóbővítési munkálatok miatt viszont a telepítéstől függetlenül április 30-ig általános tilalom van érvényben. A szövetség arra is felhívja a horgászok figyelmét, hogy február 1-től a szövetségi állóvizeken az orr­csúcstól a faroktőig mért 60 cm-nél nagyobb pontyot tilos megtartani. A felső méretkorlátozást meghaladó halat a horgász köteles (az esetleges gyors fotózást követően) haladéktalanul és kíméletesen visszaengedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában