Húsvéti sonka, barka

2019.04.17. 07:00

Erős, pikáns illatok a szombathelyi piacon – A házi füstölésű termékeket viszik legjobban a hentesnél

Erős, pikáns illatba lépünk a piacon a hentesnél: a füstölt sonkákat mustráljuk a hosszú sorban állva. A tojásokból öt méretben választhatunk, a barkacsokrok egységáron kaphatók. Azt is megnéztük, hogy a kertünket miből öltöztethetjük húsvéti díszbe.

Merklin Tímea

Németh Szabolcs Nemesbődről hozta a tojást, ezekben a napokban kétszer annyit árul, mint máskor Fotók: Unger Tamás

A hentesnél

Van pulykacombfilé, gyönyörű szép – ajánlja egy asszonynak a hentes, öten dolgoznak a pultban, gyors a kiszolgálás, mégis nagy a sor az üzlet mindkét oldalán. Péntek Tamásné eladótól megtudjuk, hogy most a húsvét előtti héten legjobban a házi füstölésű, szepetneki sonkát, tarját viszik, kilója 2400 forint. Népszerűek a „félig házi” (félig füstölt, félig gyorspácos) termékek, amelyeket Egyházasfaluból hoztak (1980 forint). Kisebb részben vásárolják a gyorspácolt termékeket (1800 forint), főleg azok, akiknek a gyomra nem bírja a füstölt áru erősebb ízeit. Többen előre jelezték, hogy majd csütörtökön jönnek a csülökért (1380 forint), mert nem tudják tárolni, itt a környéken az emeletes házakban nincs igazi, jó hideg spájz, csak hűtőszekrény. Kínálnak liba- és kacsazsírt 550 forintért, de kapható a tepertőkrém sülthús-ízzel, az óriás velős pirítós ára 680 forint, sokan itt reggeliznek, a sláger persze a sült kolbász. Ahogy halad a sor, a mérlegen gyorsan követi egymást a hagyományos füstölésű tarja és a gyorspácos sonka, egészeket kérnek az emberek, ki-ki megtoldja néhány deka oldalszalonnával vagy más hússal.

Barka

Barkára vadászunk, van-e árbeli különbség a különböző méretű csokrok között, de nincs, a hosszabb és a rövidebb is 500 forintba kerül a csarnok más-más standjainál. Hátul barkakoszorúkat készített egy árus: az alap szalmakoszorúra egyenként ragasztgatta rá a barkaszemeket, faforgács szirmokból épített virágokkal díszítette, nagyon extra, 2500 forintba kerül a kézműves termék. Az idős hölgy három-négy éve csinálja, ahogy mondja, nagyon szeretik, keresik, viszik a vevők ilyentájt.

Tojás

Németh Szabolcs Nemesbődről hozta a tojást, ezekben a napokban kétszer annyit árul, mint máskor Fotók: Unger Tamás

A tojások öt méretben kaphatók: az S-es negyven, az M-es negyvenöt, az L-es ötven, az XL-es ötvenöt, az XXL-es hatvan forint. Németh Szabolcs standján azt olvassuk: tojás egyenesen a termelőtől, mélyalmos tojástechnológia. Nemesbődről jött, amint mondja, mindennap eljön árulni Szombathelyre, kétszer annyi tojás fogy most húsvét előtt, mint egyébként.(A négyszínű tojásfestéket egy másik standon adják a csarnokban hátul, háromszáz forintért.)

Virágok, gyümölcsök

Minthogy a négynapos ünnep alatt több szabadidőnk lesz, talán tudjuk majd a kertet rendezni és élvezni a szépségeit, körülnéztünk a virágok között is, mivel lehet felöltöztetni egy kicsit, hogyan tudnánk húsvéti formába hozni. Érdemes bejárni az egész pia­cot. Álló muskátli például kapható 690, de vannak 450 forintért is, és ugyanolyan pompásak, erősek. Rózsaszín, piros, meggybordó és pink kínálja magát, akár szét is lehet szedni az alapnövényt tavaszi dugványozáshoz, még mindig marad egy virágzó törzsünk. A futómuskátli, évelő szegfű, a petúnia, a futó verbéna 390 forint, a törpe örökzöld 590 forint. Egy darab kövirózsa 390 forint, körbedíszítve meghaladja az ezret, de ilyet magunk is könnyen tudunk csinálni néhány kő segítségével és egy kis fantáziával. Menő konstrukció lehet ajándékba a cserepes muskátli, amelybe barkaágak vannak szúrva körben, és fent összefogja őket egy színben a virággal harmonizáló masni. A bejáratnál az idős asszonyok száz forintért adnak egy tulipánt, háromszázért egy kis rózsacsokrot. Nem mehettünk el szó nélkül a hatalmas, fóliában nevelt eperpalánták mellett, amelyek darabja 1200 forint, de egyiken-másikon már piroslik is a gyümölcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában