Olcsóbb és biztonságosabb

2019.04.11. 07:00

Évente 10-12 millió forinttal kevesebbe kerülhet a szombathelyi uszoda fenntartása

Közműveket cseréltek a biztonságért, napelemeket és hőszivattyút telepítettek az energiahatékonyságért az uszodában.

Budai Dávid

Dr. Puskás Tivadar emlékeztetett: a projekt a Modern városok program révén valósul meg

Fotó: Cseh Gábor

Rövidesen befejeződhet az uszoda energiahatékonyságát növelő, valamint a közmű-rekonstrukcióját és a terasz megújítását célzó, mintegy 311 millió forintos beruházás – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit kedden tartottak az uszoda épülete előtt. Kántás Zoltán, a fedett uszoda és termálfürdő vezetője hangsúlyozta: üzemeltetőként számukra az a legfontosabb, hogy a mostani beruházással növelni tudják az üzembiztonságot és az energiahatékonyságot. Az üzembiztonságot a hálózati és a technológiai vízvezeték, a csapadékvíz-elvezetés, a szennyvízcsatorna felújítása szavatolja.

Dr. Puskás Tivadar emlékeztetett: a projekt a Modern városok program révén valósul meg
Fotó: Cseh Gábor

Előbbi kettő esetében mintegy kétszáz, utóbbi kettőnél mintegy száz méternyi szakaszt cseréltek ki. Az energiahatékonyság növelését a tetőre telepített több mint négyszáz napelemből álló rendszer és egy hőszivattyú szolgálja. Előbbivel évente 100 ezer kilowattóra villamos energiát tudnak megtakarítani, utóbbival 80 ezer köbméter földgázt spórolnak majd. A kettő együtt évi 10-12 millió forintos költségcsökkenést jelent az üzemeltetőnek. Az uszoda terasza is megújul, az épített mellvédekbe növényeket ültetnek és a tér burkolását is elvégzik. Ez utóbbi munkálatok még hátravannak, de továbbra sem terveznek vendégforgalmat korlátozó intézkedéseket hozni, amennyiben mégis elkerülhetetlen valamilyen korlátozás, arról a látogatókat időben értesíteni fogják – tudtuk meg.

Az uszodafelújítás három ütemben zajlik, az első kettőn már túl vannak. 2017-ben korszerűsítették a gépészetet, új hőszigetelést kapott az épület külső homlokzata és a tető, kicserélték a nyílászárókat, átadtak egy új medencét. Kántás Zoltán hangsúlyozta, a mostani beruházás tulajdonképpen egy közbenső ütemnek tekinthető. Az utolsó – wellness-szolgáltatásokat is nyújtó, családi fürdőközpontot ígérő – fejlesztés előkészítés alatt van. Dr. Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett: az uszodaprojekt a Modern városok program révén valósul meg, a teljes költségvetése mintegy 9 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában