környezeti nevelés

2019.04.29. 07:30

Föld napi kalandok Kőszegen – Vizes élőhelyekkel, növényekkel, fákkal ismerkedtek

Új rendezvénnyel kedveskedett az Írottkő Natúrpark a diákoknak: a Natúrparki Föld napi kalandokban vizes vizsgálat, famatuzsálemekkel és gyógyító növényekkel való ismerkedés támogatta a környezeti nevelést.

Tóth Kata

Kalandos program: Desics Bettina éppen kezébe vesz egy amerikai jelzőrákot Fotók: Ohr Tibor

Az Agrárminisztérium támogatásával szerveztek a magyarországi natúrparkok szabadtéri környezeti nevelési programokat, bevonva a térség gyerekeit. Kőszegen minden évben népszerű a madarak és fák napja, ennek apropóján is született a Natúrparki Föld napi kalandok ötlete. Többállomásos csapatversenyen vetélkedtek a felső tagozatosok: a vizekről a Gyöngyös partján hallhattak, majd Kőszeg nevezetes fáival, növényeivel, a gyógynövénykertben a térség gyógyító növényeivel ismerkedtek és jegyzeteltek. Végül a Fő téren azt tesztelték a szervező Írottkő Natúrpark munkatársai, hogy a csapatok mennyi információt őriztek meg a hallottakból. A pénteki élményekről rajzok, fotók, kisfilmek készülnek, a legügyesebbeknek ajándék jár az eredményhirdetés után.

Kalandos program: Desics Bettina éppen kezébe vesz egy amerikai jelzőrákot Fotó: Ohr Tibor

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott a programhoz: ők a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítették Fő téri sátruknál. Először a legkisebbeknek: az óvodásoknak VR-szemüvegen keresztül 360 fokos videón mutattak be egy kristálypalotát, de közös táncra, pompomgyártásra és gyümölcssaslik készítésére is hívták őket az animátorok.

Önként jelentkeztek a vetélkedőre, méghozzá szép számmal azok a Bersek iskolások, akikkel pénteken délelőtt a Gyöngyös-parton találkoztunk. Illés Péter, az evangélikus szakgimnázium biológiatanára várta őket, aki korábban vízmintát gyűjtött a patakból és a Malomárokból. Az eredményt nagy műanyag tálcára borította, és a gyerekekkel együtt szabad szemmel, nagyítóval és mikroszkóp-

pal vizsgálta meg a tartalmát, hogy abból következtessenek a víz minőségére. Tízlábú amerikai jelzőrák is fennakadt a hálóján, valamint álkérészek, kérészek, tegzesek, vándorkagylók, piócák, oldalazva úszó bolharák és persze szemét, eldobott műanyag flakonok, üveg, biciklicsengő. Kiderült: egyik állat sem harap, nem tesznek kárt az emberben, a rákot kézbe foghatták a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában