2019.04.23. 20:00
Ha túl sok piros tojást hagytak a locsolók – Salátát, krémet is készíthetünk belőle
Az ügyes háziasszony nem esik kétségbe, ha túlságosan sok főtt tojás maradt a húsvéti ünnepnapok után. Ellenkezőleg: a maradékból még napokig élhet az egész család, ha változatosan használjuk fel.
Zöldségek, egy finom öntet, és már mehet is a salátába a főtt tojás
Fotó: Mindmegette.hu
A felesleges főtt tojásokból készülhet töltött tojás vagy tojáspörkölt, de felhasználhatjuk rakott burgonya alkotóelemeként vagy Stefánia vagdalt közepébe illesztve. Az alábbiakban pedig a tojáskrémek és tojássaláták számtalan variációjából mutatunk be kettőt.
Avokádós-chilis tojáskrém
Hozzávalók: 4 főtt tojás, 1 érett, puha avokádó, 1 kisebb csilipaprika vékonyra karikázva, 1 evőkanál majonéz, 1 teáskanál citromlé, 2 teáskanál aprított petrezselyemzöld, só, frissen őrölt bors, 8 szelet pirított barna kenyér.
Az avokádót meghámozzuk, kettévágjuk, a magját eltávolítjuk. Egy nagyobb keverőtálba tesszük, meglocsoljuk a citromlével, villával alaposan összenyomkodjuk. A főtt tojásokat negyedeljük, majd azokat is a tálba tesszük. Összetörjük a villával, hozzáadjuk a majonézt, a csilit (ízlés szerint) és a petrezselyem felét. Megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük. Pirítósra kenjük, és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Majonézes tojássaláta színes zöldségekkel
Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 3 paradicsom, egy csokor piros retek, 2 zöldpaprika, 6 tojás, só, egy csokor petrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj, 2 deci majonéz.
A megmosott uborkát, paradicsomot félkarikákra szeleteljük, a piros retket, a zöldpaprikát felkarikázzuk, a megtisztított főtt tojásokat vékonyabb cikkekre daraboljuk. Keverőedénybe tesszük, és sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel fűszerezzük, majd meglocsoljuk az olívaolajjal. Lazán átforgatjuk, és frissen, ízlésesen tányérra halmozzuk. Meglocsoljuk a majonézzel, majd petrezselyemmel díszítjük. Kínálhatunk mellé friss péksüteményt.