Szép kilátások

2019.04.17. 20:51

Hamarosan kezdődik a szombathelyi víztorony felújítása

Az európai uniós finanszírozású projekt már elkezdődött, átadták a munkaterületet a Brenner parkban. Hamarosan megkezdődnek a munkák is. A teljes felújításra félmilliárd forint áll rendelkezésre.

Lakosi Gabriella

Félmilliárd forintból újítják fel a víztornyot Fotó: CSG

A sajtónyilvános eseményen dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a résztvevőket és felelevenítette az épület történetét. Elmondta: Szombathely olyan város, ahol az infrastruktúrát már az ókorban kialakították, már akkor csatornázott volt a település. Ez a középkorban is modernnek számított. A kor színvonalának megfelelő infrastruktúra aztán újra csak a 20. század elején épült ki. Akkor a Kálvária dombra építettek víztornyot. Az 500 köbméter víz tárolására volt alkalmas, onnan látták el a várost. A húszas években azonban már nem volt elég a teljesítménye, akkor tervezték meg az újat.

A víztorony 1926-ben készült vasbeton tartószerkezettel és vasbeton víztározó medencével. Egészen 1978-ig használták, funkciója ezután megszűnt. Azóta nem fordítottak rá sok figyelmet. Most viszont megújulhat az épület. Nemcsak állagmegőrzés szerepel a tervek között, hanem a teljes felújítás is.

Illés Károly alpolgármester és Sátory Károly, a körzet önkormányzati képviselője összefoglalta a projekt turisztikai és társadalmi jelentőségét. A turistákat is szeretnék ugyanis megszólítani. Ez azt jelenti, hogy a földszinten kávézót alakítanak ki egy terasszal. Új lépcső épül, mellette az akadálymentességet biztosító kültéri emelővel. Készül egy galéria is, interaktív különteremmel, digitális szemléltető eszközökkel. Ez a helyiség különböző rendezvények helyszínéül is szolgál majd.

Félmilliárd forintból újítják fel a víztornyot Fotó: CSG

Az első emeletet üvegfallal beépítik, így azt kilátóként és kiállítótérként egyaránt használhatják majd. A víztorony további szintjei is részlegesen megújulnak, a meglévő csigalépcsőn lehet a különböző szinteket megközelíteni.

A KRESZ-parkban található jelenlegi kölcsönző épülete funkcionálisan nem változik, marad a gyermekek által használt játékok, közlekedési eszközök raktára, de külsejében ez is teljes egészében megújul. A parkban új játszótéri eszközöket is elhelyeznek. A kivitelezési munkák alatt egyébként a KRESZ-park nem üzemel.

A munkák körülbelül egy évig tartanak majd. A felújításhoz 500 millió forintot kapott a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában