A szeszélyes időjárás sem szegte a celliek kedvét

2019.04.15. 07:00

Hatodik alkalommal rendezték meg a Tulipánfesztivált Celldömölkön

A celli ünnepi évkörben fontos helyet foglal el a Tulipánfesztivál: a hétvégi volt a hatodik, koncertekkel, kóstolókkal – és több tízezer strázsáló tulipánnal.

Ölbei Lívia

Előttem és mögöttem is virágok: a művelődési központ homlokzata is tulipánba öltözött az alkalomra

Fotó: Benkő Sándor

Az idén városi rangra emelésének 40. évfordulóját ünneplő Celldömölknek ezúttal nem volt szerencséje az időjárással. De a tulipánhozó, szeszélyes április már csak ilyen: a Tulipánfesztiválok történetében most körülbelül döntetlenre áll a jó idő és rossz idő közötti mérkőzés. A tulipánok viszont teljes pompájukban várták a fesztiválozókat városszerte, aki az összes virágágyást szerette volna megnézni, fölszállhatott a városban cirkáló kisvonatra.

A programok közül szokás szerint az esti nagy koncertek vonzották a legnépesebb közönséget. És bár az első fesztiválnapon előfordult, hogy egy eredetileg szabadtérinek szánt programot be kellett költöztetni a művelődési központba, az esti koncerteknek (Margaret Island, Lord) már kinn örülhetett a közönség: a hűvös időben is fölforrósodott a hangulat. Sokan látták a Hámori Sándor gyűjteményéből A tulipánosládák kincseiből címmel megrendezett kiállítást is a KMKK-ban.

Előttem és mögöttem is virágok: a művelődési központ homlokzata is tulipánba öltözött az alkalomra
Fotó: Benkő Sándor

Az emeleti Móritz Galériában harminchárom életnagyságú „próbababa” mutatja be a Kárpát-medence népművészetét, a Székelyföldtől Csepreg környékéig; és természetesen nem hiányoznak a kiállítótérből a tulipánosládák sem. Az aulában teljes, bebútorozott enteriőröket láthatnak az érdeklődők. Szombaton délután például győri vendégek bejegyzését is megtaláltuk a vendégkönyvben. A Tulipánfesztiválok bejáratott koreográfiája szerint a KMKK előtt fölállított színpadon nemcsak vendégek lépnek föl, hanem a város óvodásai, iskolásai is.

A városban mindenhol tulipánok strázsálnak: a több tízezer virághagymát most pontosan sikerült időzíteni, tényleg virágba borult a város a három napig tartó Tulipánfesztiválra. Pénteken a Savaria Rézfúvós Együttes tartott bemelegítést a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében, a Soltis Lajos Színház Almagránát című előadását ugyancsak a művelődési központ színpadára kellett telepíteni az időjárás miatt. Aki ott volt, így is élvezte a bibliai alapokon nyugvó, óriásbábokat mozgató teremtésjátékot, amely különben kifejezetten utcaszínházi produkció.

A szabadtéri színpadon celldömölki diákok adtak műsort
Fotó: Benkő Sándor

Volt még pénteken boros gála (ahogy arról hírt adtunk), lemezbemutató koncert, de a legnagyobb érdeklődést a Margaret Island esti koncertje váltotta ki. Közben a KMKK előtti téren megnyílt a Kemenesi piac, ahogyan az út túloldalán, a Szentháromság téren is vásáros pavilonok nőttek ki a tulipánok mellett, plusz egy körhinta a gyerekeknek. A vásározók közül nem hiányozhatnak ilyenkor a raposkai Kovácsék táncoló tulipánlányai, azaz a mázas kézműves gyertyatartók, amelyek szinte a celli Tulipánfesztivál emblémáivá váltak az utóbbi években. De nem hiányozhatnak a fesztiválról a motorosok sem, akik szombaton délután ismét pontban 15 órakor indultak útnak hosszú sorban, hogy megtegyék tiszteletkörüket a városban.

Közben folyamatosan „telt házzal” üzemelt a városi kisvonat, amely nem álmában csöngetett egy picit: hordtavitte a közönséget a tulipánok között (a Vasvirág Hotelnél még a virágágyás is a tulipán alakját vette fel). Szombaton este a Lord együttes vonzott tömeget a KMKK előtti térre, ahol Fehér László polgármester és Pohl Mihály együtt köszöntötte a 40 éves várost. A Tulipánfesztivál vasárnap még tartogatott koncerteket, a tulipánosládák kincseit megmutató fesztiváltárlat pedig továbbra is várja az érdeklődőket a KMKK-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában