hagyományteremtés a cél

2019.04.26. 20:00

Járőrök először – Verseny a NATO-csatlakozás jubileumára

Az első NATO Uniform Járőrversenyt rendezték meg pénteken Körmenden. A programot hagyományteremtő céllal hozták létre, jövőre is megmérkőzhetnek egymással a jelentkezők.

Lakosi Gabriella

Akadálypályák tették próbára a versenyzőket Fotó: Szendi Péter

A rendezvény inspirációját az adta, hogy idén 20 éve csatlakozott Magyarország a ­NATO-hoz, 1999. március

22-én volt az évforduló.

Mivel alakulat nincs Vasban, ezért úgy döntöttek a szervezők, hogy a társszervekkel együttműködve hívják életre a versenyt – mondta ­Babos Sándor őrnagy, a 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője.

A cél a szakmai és sportbarátság erősítése, a tanulók katonai és a honvédelmi nevelésre való ösztönzése, a küzdőszellem fejlesztése, valamint az aktív egészséges életmód iránti figyelem felkeltése volt.

A megmérettetésnek a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium adott otthont pénteken. Képviseltette magát a megyei egyenruhás szervezetek közül a katasztrófavédelmi igazgatóság, a BV-intézet, a Készenléti Rendőrség is. Versenyzett még a rendészeti szakgimnázium, a NAV, illetve a tartalékos zászlóalj is állított csapatot.

A diákok ugyanazt a távot teljesítették, amit a felnőttek (és a profik): a fiatalok nyolc csapatot állítottak. Érkeztek versenyzők Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből is.

Akadálypályák tették próbára a versenyzőket Fotó: Szendi Péter

Volt lövészet, kézigránátdobás, sebesültszállítás, kúszás, valamint akadály- és tájékozódási pálya teljesítése is. Ezek között a megállók között összesen több mint hét kilométert kellett időre futniuk a csapattagoknak.

A versenyt körülbelül másfél óra alatt lehetett teljesíteni. A készenléti rendőrök csapata végzett az első helyen, a második a sárvári tűzoltóság lett, harmadikként pedig a szombathelyi BV-dolgozók csapata ért célba. A diákok között a szombathelyi premontrei gimnázium az első és a harmadik helyet is megszerezte, míg az ezüstérem Zala megyébe került.

A NATO Uniform Járőrversenynek része volt még szakmai bemutató és katonai toborzás, ezzel szerették volna segíteni a pályaválasztást. A jelen lévő fiatalok a rakétavédelmi komplexumot, a tűzoltó- és rendőrautókat is megnézhették. Jövőre tehát újra lesz verseny, a szervezők azt ígérik. Máris lehet felkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában