Új hulladékgyűjtőket helyezett ki az erdészet

2019.04.09. 07:00

Kamerák figyelik a terepet, az illegális szemétlerakókat Vas megyében

Új szelektív hulladékgyűjtő konténerek kerültek a szombathelyi Parkerdő szélére. Az edények használatáról a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-től kértünk tájékoztatást. Amint kiderül: az új rendszernek több gyűjtőpontja van Vas megyében.

Merklin Tímea

Fotó: Unger Tamás

A szombathelyin kívül a Sárvári és a Himfai Parkerdőben találkozhatunk ilyennel, illetve a Jeli Varázskertben és a Kőszegi-hegységben az Okmányos-Kincs pihenőnél. Az alul rögzített, könnyű fedelű, 3-5 köbméteres edények rendszerét MOLOK gyűjtőszigeteknek hívják: vegyes, üveg-, fém- és műanyaghulladékokat lehet elhelyezni bennük. A papír számára nincs külön konténer, mert a kirándulások során nem keletkezik annyi tiszta papír jellegű szemét – tudjuk meg a szombathelyi parkerdőben Varga Pétertől, az erdészet közjóléti, természetvédelmi és pályázatkezelési csoportvezetőjétől. A konténereket a társaság vagyonkezelésében és tulajdonában álló helyeken, a legfontosabb közjóléti rendeltetésű erdőterületeken helyezték el. A hazai erdészetek közül elsőként a Szombathelyi Erdészeti Zrt. alkalmazza a MOLOK hulladékgyűjtő rendszert.

A szelektív gyűjtés bevezetésének ezt a módját megelőzte, hogy két éve elkezdték összeszedni az erdei kukákat, és kampányt indítottak „Védd az erdőt, vidd haza a szemetet!” címmel, hogy erősítsék azt a szemléletet, hogy a kirándulók és bakancsos turisták a menet közben keletkező hulladékot ne dobják el. Jogos elvárás bárkivel szemben, hogy ha odafelé elfért a hátizsákjában, hazafelé is férjen el a kiürült zacskó, doboz, palack, csomagolópapír.

Nagy költséggel jár kirándulóidőben a hulladék elszállítása, körülbelül évi 1,5-2 millió forintot költ rá az erdészet – mondta Varga Péter. – A Parkerdő szemétleterheltségét fokozza a kiskertekből idehordott szemét. A MOLOK gyűjtőrendszer alkalmas a hulladék megfelelő elhelyezésére, csak akkora zsákokat lehet beledobni, amekkora a tartály száján befér. Erős szőtt szövetből van benne a „kukazsák”, ezt veszik ki és cserélik elszállításkor. Munkatársaink rendszeresen ellenőrzik, mennyire van tele, ha szükséges, kérik a kiüríttetését.

 

A szombathelyi Parkerdő­ben kamerák is figyelik a szemételhelyezést: összesen nyolc kamerát helyezett el az erdészet. A közterület-felügyelettel közösen működtetik, éjjel-nappal figyelik a monitorokat. Az illegális szemétlerakót először a hangszórón keresztül figyelmeztetik, és ha ennek ellenére is lerakja, szabálysértési eljárást indítanak ellene. Varga Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvény egyre szigorúbban bánik a szemetelőkkel. Van már olyan javaslat – a kormány hosszú távú programot dolgoz ki –, amely azt indítványozza, hogy ne szabálysértés legyen, hanem bűncselekménynek minősüljön az illegális szemétlerakás.

Az erdészet nem mindent bíz a MOLOK rendszerre, saját szervezésben és másokkal összefogva is gyűjtenek szemetet. Részt vettek a „Te szedd!” mozgalomban, segítettek a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoportnak, összegyűjtötték a parkerdőbe kivezető út mentén a hulladékot, illetve elszállíttatták mindazt, amit a Szombathelyi Kertbarátok Egyesületének tagjai gyűjtöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában